Het vinden van een goed cadeau is niet altijd even makkelijk. Je zoekt naar iets waar iemand wat aan heeft, waar iemand oprecht blij mee is en naar iets wat bijzonder genoeg is. Laten wij nou precies al deze factoren voor je hebben weten te bundelen. Het resultaat? Een lijstje met vijf keer een bijzondere whisky waar je de liefhebber een absoluut plezier mee doet.

Wanneer is een whisky bijzonder?

Aan whisky-soorten geen gebrek. Loop de eerste de beste slijterij in en er staat een assortiment op je te wachten dat doet duizelen. Soepel, rokerig, sterk, subtiel: het bestaat allemaal. Maar omdat jij met je cadeau op zoek bent naar iets wat er écht tussen uit springt hebben we vijf whisky’s geselecteerd die niet alleen heerlijk zijn, maar ook een beetje afwijken van de norm. Zo is jouw cadeau niet alleen een lekkere, maar ook bijzondere versnapering.

Johnnie Walker Blue Labels’ Rare Side of Scotland

Johnnie Walker kennen we allemaal. Deze limited edition daarentegen waarschijnlijk nog niet. In deze bijzondere uitgave heeft het team van Johnnie Walker getracht de ongerepte natuur van Schotland samen te vatten in een fles met bijpassende verpakking. Los van het feit dat het gaat om de fles, is de verpakking al een kunstwerk op zich. Op de doos zien we allereerst een tekening van de planten en dieren die de vier uithoeken van Schotland representeren. Aan de zijkant van de doos zien we het Noorderlicht, met drie van Schotlands’s zeldzame grote vogels die er majestueus doorheen vliegen. Ook de fles is voorzien van dit opvallende ontwerp.

cadeautip

Maar het gaat natuurlijk voornamelijk om de inhoud. Van alle whisky die Johnnie Walker produceert is slechts één op de tienduizend vaten geschikt voor gebruik in de Johnnie Walker Blue Label blend. Dus niet alleen de verpakking van deze limited edition is een reden om hem cadeau te doen: ook de inhoud is alles wat het hart van een whisky-liefhebber begeert. Een (fullsize) fles is te koop voor ongeveer 190 euro.

Jameson Caskmates IPA Edition

Een perfect cadeau hoeft geen fortuin te kosten. Jameson Whiskey kennen we allemaal, maar deze unieke samenwerking hoogstwaarschijnlijk nog niet. Zoek je een cadeau voor een whiskey-liefhebber én een fan van speciaalbier? Dan is dit het beste cadeau dat je zult vinden. In een unieke samenkomst van twee werelden is deze speciale Jameson ontstaan. De whisky is gerijpt op IPA biervaten en krijgt hierdoor een uniek karakter. De whisky leent zich uitstekend voor bier pairing. Bijvoorbeeld met Hopping Pale Ales of IPA bieren. Een fles kost 33 euro en is daarmee een prima prijs voor een origineel en vooral lekker cadeau.

whisky

Game Of Thrones Six Kingdoms – Mortlach aged 15 years

Nog een whisky die meer is dan een lekker drankje. Deze fles is het ideale cadeau voor de echte Game Of Thrones-fans. Al eerder verscheen er een acht-delige collectie whiskyflessen gebaseerd op de verhaallijn van de wereldwijd populaire serie. Recent is daar een negende en laatste fles aan toegevoegd: de Six Kingdoms. De fles is afkomstig van een destilleerderij in Dufftown, een klein plaatsje in de heuvels van Schotland. Ooit vond er op deze plek een historische strijd plaats en dat is precies de reden dat ze hier deze negende whisky maken.

cadeautip

Six Kingdoms is een verwijzing naar de laatste aflevering van de serie. Hierin worden na de strijd om de Iron Throne, de zeven koninkrijken samengevoegd tot zes De strijd die hier aan vooraf is gegaan is wat we terugzien in de historische plek van de destilleerderij. De whisky is 2.81 keer gedestilleerd en eerst gerijpt in sherryvaten. Daarna is de rijping afgemaakt in bourbonvaten van Amerikaans eikenhout. Het resultaat is een spannende maar zachte whisky met smaken van vanille en verschillende kruiden. De fles maar in beperkte oplage te koop en kost ongeveer 115 euro.

Peaky Blinders Whiskey

Is de bestemde voor het cadeau een echte Peaky Blinders fan? Dan heb je hier de lotto te pakken. Deze op sherryvaten gerijpte Ierse whiskey. Hij is drie keer gedestilleerd en wordt geschonken vanuit een iconische Peaky Blinders fles. Met deze fles in de drankkast waan je jezelf even één van de Shelby’s. Perfect voor bij het (opnieuw) kijken van de spannende serie. De fles is verkrijgbaar vanaf 28 euro. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen iemand een keer mee te nemen naar de echte Peaky Blinders Bar en daar proosten met een goed glas whiskey.

whisky

Glenfiddich Grand Cru

Nog een opvallende whisky die onlangs is uitgebracht. We kennen Glenfiddich allemaal van de veel bekroonde Single Malt Scotch Whisky, maar met deze nieuwe fles brengen ze iets wat we nog niet eerder zagen. De Glenfiddich Grand Cru heeft 23 jaar gerijpt en heeft een bijzonder elegante afdronk door de finish op zeldzame Franse cuvée vaten. Het resultaat is een bijzonder karakteristieke en luxe whisky, erg rijk van smaak. Ook de verpakking moet pure luxe uitstralen en is zwart met gouden accenten, evenals de fles. Een hele exclusieve én vernieuwende whisky. De fles gaat vanaf 249 euro over de toonbank. Voor een cadeau is de prijs misschien wat aan de hoge kant. Maar is het bestemd voor een échte liefhebber? Trommel dan nog wat mensen op om het samen mee te geven want het gaat hier om een heel bijzonder exemplaar.

cadeautip