Het is één van de grootste wensen van een beginnend sporter: in korte tijd, veel spiermassa kweken. Het lukt lang niet iedereen, omdat het een bepaalde mate van toewijding kost. Ook moet je vaak je levensstijl veranderen. Maar er zijn ook manieren waarop je in korte tijd niet te ingewikkeld spiermassa kunt kweken. Daar heb je dan wel de juiste tips voor nodig.

Spiermassa kweken als een pro

Wil je snel spiermassa kweken, dan moet je ook snel beginnen met sporten. Je hebt niet zomaar eventjes spieren op je lichaam zitten, daar moet werk voor verzet worden. Maar het meest efficiënte werk kan je veel moeite en energie besparen. Met deze 5 tips groeien je spieren als kool, op een regelmatige en gezonde manier.

1. Let op je eten

En met letten op je eten bedoelen we vooral: eet goed. Je hebt niks aan vette happen die snel vullen. Denk eerder aan koolhydraten en eiwitten, die je lichaam helpen herstellen. Eet bijvoorbeeld wat vaker eiwitrijke snacks en gooi veel groenten in je maaltijden. Je kunt best veel eten, als je maar veel eet van de juiste spullen.

2. Train zwaar

Als je je spieren niet zwaar belast, kun je nooit snel spiermassa kweken. Door zware oefeningen voor je spieren uit te voeren, gaan ze harder groeien dan als je halfbakken setjes doet. Dus het klinkt misschien niet leuk, maar moe worden is het meest effectief. Je moet jezelf ook weer niet compleet uitputten en over het randje gaan, maar een extra gewichtje zou er misschien wel bij kunnen.

spiermassa kweken

3. Regelmatig trainingsschema

Je kunt dezelfde spieren ongeveer 2 tot 3 keer per week trainen. Op die manier hebben ze genoeg tijd om te herstellen, maar worden ze wel flink uitgedaagd. Als je vaker traint, kunnen je spieren overbelast raken en niet meer goed herstellen. Dan ben je verder van huis. Maar als je twee weken niet traint, heb je veel winst van de regelmaat van daarvoor alweer verloren. Zorg er dus voor dat je een stabiel trainingsschema hebt dat je aanhoudt.

4. Compound-oefeningen

In een korte training kun je ook veel spiermassa kweken, met dank aan compound-oefeningen. Dit zijn samengestelde oefeningen, waarbij je meer dan één spier traint. Mik daarom op een oefening waarbij je meerdere spiergroepen aanspreekt, om het meeste resultaat uit je oefening te halen.

spiermassa kweken

5. Rust goed

Het klinkt als iets onbelangrijks, maar een heel groot deel van je gains bereik je in de nacht. Zorg dat je goed, regelmatig en rustig slaapt. Dit geeft je spieren de tijd en energie om goed te herstellen van je trainingen. Ook op dagen dat je niet getraind hebt zijn zowel goede voeding als goede slaap belangrijk. Want ook een dag na een training zijn je spieren nog aan het herstellen. Veel spiermassa kweken gebeurt niet tíjdens de oefeningen, maar juist erna.