Health

Wil jij een volle baard? Volg dan deze 5 tips

kale plekken baard

Voor sommigen is het het meest mannelijke wat je kunt doen; een baard laten groeien. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? Wat zijn de do's en dont's? Geen zorgen, wij zetten ze voor je op een rijtje.

Zo kun jij een volle baard laten groeien

Of het nu uit luiheid is of dat je ‘m wil laten groeien: een goede baard kan erg gaaf en mannelijk staan. Alleen vormt zich af en toe een ‘klein’ probleempje: hoe groei ik in hemelsnaam een mooie volle baard? Het kost vooral veel tijd en doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen? Jup, als je op een bepaald punt bent in het groeien van je baard gaat het bijvoorbeeld ontzettend jeuken, of je houdt een aantal kale plekken over die niet dicht groeien. Heel frustrerend allemaal, maar als je volhoudt, gaat het je echt wel lukken. Mocht je bang zijn dit toch niet te kunnen doen, dan hebben wij hier een aantal handig tips voor je, zodat ook jij een goede baard kan hebben.

1. Stop met je baard te spelen

Af en toe kriebelt het wat, maar je moet niet al te veel aan je baard gaan zitten. Natuurlijk mag je er wel aan komen, maar je moet niet uren per dag in je baard zitten pulken. Dit kan namelijk zorgen voor gespleten haarpunten die een onverzorgd uiterlijk geven. Dat wil je natuurlijk niet als je net je nieuwe visite kaartje hebt.

2. Slapen is essentieel

Een baard laten groeien vereist testosteron. Dit hormoon zorgt namelijk voor het groeien van een gezonde baard. Als je onvoldoende slaapt, daalt het testosterongehalte behoorlijk. Ook stijgt het niveau van het stressopwekkende hormoon cortisol. Ga dus op tijd slapen en zorg voor een goede nachtrust.

3. Was je baard

Net als de rest van je lichaam word jouw baard vies. Etensresten, zweet, stof en noem het allemaal maar op, het komt allemaal in je baard terecht. Als je je baard goed wil wassen moet je gebruik maken van speciale baardshampoo. Anders shampoos kunnen namelijk bijtende stoffen bevatten die niet je baardgroei stimuleren, maar juist verslechteren. Zorg voor goede shampoo, dan blijven jij en je baard gezond.

4. Behandel je baard met liefde

Je baard laten groeien gebeurt niet in één nacht. Toewijding is een serieuze factor. Daarom is het belangrijk dat jij je baard liefdevol verzorgt zodat hij de optimale omstandigheden heeft om te groeien. Gebruik bijvoorbeeld de juiste temperatuur water als je hem wast, of als je hem kamt; rag er niet als een malle doorheen maar doe het met beleid.

5. Baardolie is een must-have

Het zorgt er voor dat je baard zachter, glanzender en mooier wordt. Het zorgt er in sommige gevallen voor dat je baard gezonder wordt en zelfs dat je huid verbetert. Masseer de olie goed in je baard en op je huid zodat de olie maximaal wordt opgenomen. Je moet wel zo’n twee minuten je baard masseren als je dit doet, maar het boekt zeker wel resultaten. De hoeveelheid druppels baardolie die je gebruikt zijn afhankelijk van je baard. Hoe groter, hoe meer je gebruikt natuurlijk. Vergeet je bos natuurlijk ook niet regelmatig bij te werken. Wellicht haal jij de barber in jezelf naar boven, maar het is het meer dan waard.