Naast opdrukken, hebben we ook optrekken. Een simpele maar effectieve oefening die je gewoon op het pleintje bij jou in de buurt kunt doen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een stang, bar of lat waaraan je jezelf kunt optrekken. De oefening wordt wel snel saai, daarom geven we je 5 pull-up variaties om er nog wat langer tegenaan te gaan.

5 pull-up variaties

Dat optrekken één van de meest mannelijke en effectieve oefeningen is hoeven we je niet meer te vertellen. Dat het saai kan worden waarschijnlijk ook niet. Dus hier 5 variaties om de boel een beetje extra jeu te geven.

1. Hanging Windscreen Wipers

De eerste pull-up variatie brengt meteen wat verfrissing in de oefening. In plaats van dat je jezelf optrekt, laat je bij deze variatie je benen juist het werk doen. Misschien is deze variatie wel zwaarder dan de normale pull-up.

  • Laat jezelf hangen aan een stang
  • Druk je benen tegen elkaar aan en strek ze omhoog tot zover mogelijk naar je linkerschouder
  • Laat je benen weer zakken naar beneden en doe het vervolgens richting je rechterschouder
  • Laat je benen weer zakken en trek ze weer omhoog via het midden
  • Als het goed is heb je nu links, rechts en midden gehad

pull-up variaties

Doe dit 5 keer per kant, dus 15 keer in totaal.

2. Behind-the-neck pull-ups

Bij deze pull-up variatie train je vooral je schouders en de binnenkant van je rug. De perfecte oefening voor mensen die veel thuiswerken en last krijgen van hun rug.

3. Commando pull-ups

Een minder bekende pull-up variatie is de commando pull up. Op het begin zal deze oefening een beetje wennen zijn, maar naar even doorzetten zie je al gauw het resultaat.

4. Lat Push pull-ups

Oke, een beetje een rare naam voor een pull up, maar bij deze pull-up variatie ‘duw’ je jezelf als het ware een kant op. Houd het normale optrekken in je achterhoofd, het enige wat je bij deze variatie anders doet, is dat je je lichaam naar links of naar rechts duwt waardoor je hoofd niet in het midden boven de stang uit komt, maar boven één van je handen.

5. Switching grip pull-ups

De laatste pull-up variatie is de switching grip pull-up. Probeer deze oefening wanneer de normale pull-up geen uitdaging meer is voor jou. Het enige wat veranderd is dat je bij het omhoog komen met één hand (om en om) veranderd van grip. Zo heb je de ene keer de handpalm naar je toe en de andere draait de handpalm weg. Op deze manier train je meer armspieren en maak je het moeilijker voor jezelf.