Een spotter is iemand die je ondersteund tijdens het bankdrukken. Erg belangrijk, want je hebt de goede ondersteuning nodig tijdens het uitvoeren van de oefening. Iedere man die naar de sportschool gaat heeft wel zijn favoriete maatje of spotter waarvan hij het liefst heeft dat-ie meegaat. Waar moet de spotter nou aan voldoen? Dat leggen we je hier uit. Geef deze tips door aan jouw spotter zodat jullie nóg beter kunnen samenwerken. Dit zijn de 5 kenmerken die iedere spotter moet hebben.

Kenmerken die iedere spotter moet hebben

Een bankdrukoefening (en bij zwaar gewicht ook bij squatten) is niet compleet zonder de perfecte spotter. Hij moedigt je aan, ondersteund je en zorgt dat je de oefening goed uitvoert. Elke spotter heeft een aantal kenmerken die hij of zij moet hebben. Heeft jouw spotter deze eigenschappen niet? Zorg dan dat hij ze aanleert, zodat je betere resultaten uit de oefening haalt.

1. Help alleen wanneer het nodig is

Eén van de kenmerken die elke spotter moet hebben is goede hulp geven. Het komt soms voor dat een spotter te veel hulp geeft, waardoor de oefening te makkelijk wordt en je niet de optimale resultaten behaald. Zorg er ook voor dat de spotter niet te weinig helpt, wanneer het te zwaar is, moet de spotter ingrijpen en je helpen de oefening volledig af te maken.

2. Vertrouwen is de sleutel tot succes

Erg belangrijk is het vertrouwen tussen jou en de spotter. Hij moet weten wanneer hij ingrijpt, maar vertrouwen op jouw kunnen. Andersom moet hij je goed genoeg kennen om te zien dat je nog wel wil, maar het echt niet verder gaat. De spotter moet weten wat je wel- en wat je niet kan. Een belangrijk kenmerk van een goede spotter is dus een goede communicatie, gebaseerd op vertrouwen.

kenmerken die iedere spotter moet hebben

3. Een goede spotter raakt nooit afgeleid

Er lopen vaak best wat mooie dames rond in de sportschool. Een spotter moet daar (tijdens het uitvoeren van de oefening) geen aandacht voor hebben. Scherpte is uitermate belangrijk. Zorg ervoor dat jouw spotter ook altijd op je aan het letten is wanneer je de oefening uitvoert. Een van de kenmerken die iedere spotter moet hebben is dat hij gefocust is, zodat hij meteen kan ingrijpen als het nodig is.

4. Zorg voor een goede positie

Ook de perfecte positie is een van de kenmerken die iedere spotter moet hebben. Zorg ervoor dat de spotter niet te ver weg, maar ook niet te dichtbij staat. Sta op een gepaste afstand, en buis over de stang heen. Ook de polsen moeten stevig zijn en op de juiste plek, zodat de stang niet op het hoofd van je gymbuddy valt.

5. Aanmoediging is noodzakelijk

Een spotter is geen spotter zonder het aanmoedigen. Een goede spotter moet je continu motiveren om nog beter te worden en nog verder te gaan dan voorheen. Zonder de goede aanmoedigingen is jouw spotter afgekeurd. Laat ook van tevoren weten wat je wel- en wat je niet wil horen van je hulpje. Dit maakt het uitvoeren van de oefening ook een stuk aangenamer en gemakkelijker.