Food & Drinks

5 lekkere en gezonde gerechten uit de airfryer

gezonde gerechten uit de airfryer

Als je van de tijd bent, dan heb je hem: de airfryer. Helaas wordt hij vaak alleen voor het maken van friet gebruikt. Dat is jammer want je kan er zó veel meer mee. Van simpele gerechten tot culinaire hoogstandjes, je kunt het allemaal klaarmaken. Vandaag laten we je 5 gezonde gerechten uit de airfryer zien, zodat je hem voortaan voor meer dan alleen friet kan gebruiken. Bovendien is het nog een stuk gezonder ook.

Gezonde gerechten uit de airfryer

Gezonde gerechten, je denkt er niet vaak aan in combinatie met een airfryer. Toch kun je heel makkelijk gezonde maaltijden of snacks klaarmaken in de compacte heteluchtoven. Hieronder staan 5 gezonde gerechte uit de airfryer. We hebben het simpel gehouden zodat iedereen het klaar kan maken, doe er je voordeel mee.

1. Zoete-aardappelfriet uit de airfryer

Om dan toch even te beginnen bij waar de airfryer bekend om staat, friet. Maar toch is het niet zomaar friet. Zoete-aardappelfriet smaakt best anders dan normale friet, maar het is net zo makkelijk klaar te maken in de airfryer. Het beste is als je zelf de zoete aardappels snijdt. Doe ze in de airfryer en voeg er wat kruiden aan toe. Let op: niet te veel zout! Even opwarmen en voilà, daar is je gezonde gerecht uit de airfryer.

2. Airfryer tosti

Ooit eraan gedacht om een tosti klaar te maken in een airfryer? Vast niet. Toch is het heel makkelijk, en gezond. Maak de tosti zoals jij het lekker vindt. smeer voordat je hem in de airfryer doet, de buitenkant een beetje in met boter. Hierdoor bakt hij goed door en krijgt-ie een goudbruine kleur. Bak de tosti in 5 minuten op 180 graden. Kantel hem na 2,5 minuut om en klaar is kees. De tosti maak je zo gezond als je zelf wil.

3. Zalm uit de aifryer

Ook zalm kun je klaarmaken in dit wonderlijke apparaat. Dit is één van de gezonde gerechten uit de airfryer waarvan je niet verwacht dat het überhaupt kon. Het is heel simpel: verwarm de airfryer goed voor op 180 graden, leg de zalm op de grillplaat van de airfryer, laat het 5 minuten garen en je bent klaar. Eet smakelijk!

4. Gehaktballen met gegrilde broccoli en courgette

Een heel gerecht? Ja, niks is te gek voor de airfryer. Dit is één van de gezonde gerechten uit de airfryer die iets meer tijd kost, maar dan heb je ook wat. Volg deze stappen:

Voor de gehaktballen uit de airfryer: 

  • Verwarm de airfryer op 190 graden
  • Kneed wat gehaktballen in combinatie met wat je er nog meer in wilt. Denk hierbij aan een beetje peper, zout, ui of vadouvan. Ongeveer 1 grote gehaktbal per persoon
  • Leg de ballen in het mandje van de airfryer. Verwarm vijf minuten
  • Verlaag de temperatuur na 5 minuten naar 160 graden en wacht nog tien minuten

Voor de gegrilde broccoli en courgette

  • Verwarm voor deze lekker groentesnack (of maaltijd) de airfryer tot 200 graden
  • Was de courgette en snijd deze in stukken van ongeveer 2,5 bij 2,5 centimeter
  • Snijd de broccoli in roosjes
  • Gooi het door elkaar en doe er wat lekkere kruiden, specerijen en een beetje olijfolie doorheen. Niet te veel zout!
  • Doe alles in het mandje van de airfryer en verwarm 6 minuten. Vergeet niet één keer te husselen na 3 minuten

Een heerlijk gezond gerecht uit de airfryer heb je al gemaakt in 20 minuutjes!

5. Kip uit de airfryer

Ja, ook kip kan er in. Kipdrumsticks, kippenpoten of een hele kip. Het gaat allemaal. Verwarm de airfryer voor, gooi de goed gemarineerde kip erin en verwarm de kip lang genoeg totdat hij goed gaar is. Meestal is dat tussen de 10 en 2o minuten. Geniet ervan!

Probeer zelf iets uit!

Zoals je ziet gaat bijna alles in de airfryer. Wees dus niet bang om zelf iets uit te proberen. Vleesvervangers, broodjes, lasagne en VAG-gerechten, het gaat er allemaal in. Veel plezier met koken!