In Noorwegen en Frankrijk hebben ze al een 4D-bioscoop. Maar het is nu ook de beurt aan ons kikkerlandje om een echte 4D-bioscoop te openen. In Pathé De Munt opent in december één van de eerste twee 4DX-zalen van Nederland. De andere bios zal haar deuren in Rotterdam openen.

Pathé doet dit in samenwerking met het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX. Wat zo’n cinema precies inhoudt? Het dit precies inhoudt: een bioscoop met bewegende stoelen, geuren, rook en meer.

Wat is de 4D- bioscoop precies

Waarschijnlijk ben je wel eens naar een 3D bioscoop geweest. Je zat in een zaal en keek naar een film waarbij alles op je af leek te komen. In plaats van dat je naar een film kijkt, zit je dan echt in de film. Maar bij een 4D-movie gaat die beleving nog een stapje verder. Niet alleen je ogen, maar ook andere zintuigen worden geprikkeld.

Met twintig effecten, zoals bewegende stoelen, weersimulaties en zelfs geuren die synchroon lopen met de actie op het scherm, kijk je niet alleen naar de film, maar beleef je hem een beetje zelf, belooft Pathé.

De 4DX-stoelen hebben drie basisbewegingen: omhoog en omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren, waardoor het voor de kijker bijvoorbeeld voelt alsof hij vliegt of duikt. Bang om twee uur lang door elkaar geschud te worden, hoef je niet te zijn. De effecten zijn verwerkt in zo’n dertig procent van de film. Het moge duidelijk zijn dat dit soort zalen zich beter lenen voor actiefilms dan voor bijvoorbeeld een romcom.

De kaartjes voor 4D-films zullen wel wat duurder zijn. De exacte prijs staat nog niet vast, maar gekeken wordt naar de prijzen in Parijs, waar de 4DX-zaal al eerder opende. Daar komt er zes euro toeslag bovenop de prijs van een regulier filmkaartje. In Nederland zal de toeslag waarschijnlijk net iets lager liggen.

Krijg een eerste impressie van de 4D-bios