Gisteravond voltrokken zich hopelijk de laatste tegenslagen van Nederlands’ trots op de iconische groene mat. Waar Nederland komend EK al schittert in afwezigheid, werd het gisteravond officieel dat de Oranjegekte ondanks de winst op Zweden (2-0) ook het WK in Rusland geen kleur geven gaat. Met het verlies van de international Arjen Robben heeft Nederland echter twee klappen te verwerken.

Een mooi gegeven die de malaise nog enigszins romantiseerd: Arjen Robben debuteerde onder Advocaat op 30 april in 2003, en beëindigde zijn internationale loopbaan gisteravond na 14 jaar dus ook onder Dickie. Omdat hij zich gisteren twee keer op het scorebord wist te schieten, eindigt de nummer 11 van wereldklasse met een doelpuntentotaal van 37 in 96 interlands voor Oranje – evenveel als Dennis Bergkamp.

“De man van glas heeft het als langste volgehouden”, aldus een lachende Arjen Robben.

Na de wedstrijd deed een geëmotioneerde Robben zijn verhaal, hij gaat zich focussen op zijn club Bayern München en vind het een geschikt moment om het stokje over te geven: “Ik had het voor de wedstrijd heel moeilijk. Je beseft gewoon dat alles de laatste keer is. De laatste keer het Wilhelmus, de laatste keer naar buiten lopen, dat was moeilijk, maar ik moest mijn focus op het spel houden want ik wilde zo graag nog een keer laten zien wat ik kan. En dat is echt heerlijk gelukt. Ik speelde volgens mij echt een goede wedstrijd en ik zat er gewoon lekker in. Ik heb alleen maar gedribbeld en gedaan – eigenlijk gewoon hoe ik ben. Eigenlijk gewoon hoe ik mij in die 14 jaar heb geprobeerd te tonen en laten zien hier in het Nederlands 11-tal.”

Wereldklasse

Als aanjager, aanvoerder en boegbeeld van het Nederlands elftal is de Groninger altijd niet te stoppen gebleken; iedereen weet dat de dribbelaar altijd linksaf naar binnengaat, maar het leuke is dat niemand weet wanneer! En wat een mooie momenten hebben we onder andere door deze signaturemove en zijn onnavolgbare dribbels of ongekende sprints mogen meemaken. Denk maar eens terug aan de beruchte wissel van Louis v. Gaal, de beslissende penalty op het EK 2004, de onverzilverde kans tegen Spanje op het WK in 2010 en de schwalbe tegen Mexico of zoete wraak op Spanje tijdens het WK 2014.

Zelf ziet hij de twee WK’s in 2010 (2e) en 2014 (3e) als hoogtepunten van zijn carrière bij Oranje. Op het WK van 2014 was Robben één van de beste spelers. Hij maakte drie doelpunten, leverde één assist en kreeg twee keer een strafschop mee. Hij werd dit WK genomineerd door de FIFA voor de Gouden Bal, maar moest genoegen nemen met de Bronzen Bal. Zie onderstaand filmpje om de beste goals van de kale klasbak te herbeleven:

De gouden generatie

Waar Dirk Kuyt zijn schoenen aan de wilgen heeft gehangen, Raphael van der Vaart al zijn licht laat schijnen in de stoel naast Toine van Peperstraten, Wesley Sneijder niet eens fit genoeg is voor zijn huidige werkgever en Robin van Persie eigenlijk in stilte de nadagen van zijn Oranje-carrière wegslijt, kunnen we wel stellen dat het gedaan is met de gouden generatie – een generatie die ons de afgelopen jaren heel wat te juichen heeft gegeven. Zie hier op welke wijze de kale klasbak met Robin en Wesley ons het puntje van onze stoel heeft laten voelen:

De man van glas heeft het dus als langste volgehouden. Samenvattend mogen we Arjen Robben dus bedanken voor de ongekende klasse en inzet waarmee hij het Nederlands voetbal glans gegeven heeft – niet voor niks dat zijn naam in de laatste 15 minuten van de wedstrijd uit volle borst door het hele stadion gescandeerd werd. Eindigend met een mooie biografie van de iconische vleugelspits, waarin ook beelden van zijn glorieuze momenten bij Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en de Duitse grootmacht zijn opgenomen: