De UFC heeft inmiddels enkele legendarische gevechten voortgebracht met even zovele legendarische sporthelden. Twee daarvan zullen je wellicht voor altijd bijblijven: Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov. Laatst genoemde dankt zijn bekendheid vooral aan het feit dat hij de Ierse vechtersbaas op relatief eenvoudige wijze wist te verslaan met de inmiddels bekende gevolgen van dien. Vreemd genoeg is er verder vrij weinig bij het grote publiek bekend over deze getalenteerde Russische vechter uit Dagestan.

Nurmagomedov’s legendarische gevecht

Afgezien van het feit dat hij zijn titel tijdens het beruchte UFC 229 event succesvol wist te verdedigen door McGregor tot overgave te dwingen, weten we alleen dat hij recordhouder is binnen de UFC. Hij is namelijk het langst ongeslagen gebleven. Er zijn echter meer wetenswaardigheden die deze MMA specialist tot een bijzonder mens maken. Een korte opsomming van de tien meest interessante feiten.

Jong geleerd is oud gedaan

Khabib begon op zijn zesde met freestyle worstelen. Hij werd gecoacht door zijn vader, Abdulmanap Nurmagomedov – een van de beste judo- en gevechtsspecialisten in Dagestan. Khabib’s grootvader, Magomed, was ook een freestyle-worstelaar, kortom, het zit gewoon in de genen bij de Nurmagomedovjes.

Liefhebber van vechtsporten

Als tiener was Khabib succesvol in alle soorten waaronder het worstelen en vechtsporten zoals judo, pankration, worstelen en Grieks-Romeins worstelen. Volgens zijn vader is kennis van deze technieken de sleutel tot het succes van Khabib in de MMA en maakt het hem een stuk flexibeler dan zijn tegenstanders.

Andere passie: voetbal

Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat Khabib van sport houdt. Men name voetbal is een van zijn grote passies. Van kinds af aan keek Khabib altijd graag naar voetbalwedstrijden en voordat hij een knieblessure opliep, voetbalde hij ook veel. Zijn favoriete team is Anzhi Makhachkala uit Dagestan, de regio waar hij vandaan komt. Khabib is ook fan van Real Madrid en is goede vrienden met Cristiano Ronaldo.

Gelovig

Nog een inkoppertje: Khabib is erg religieus. Hij is een gelovige moslim en je zult hem dan ook nooit kunnen betrappen op het vechten tijdens de vastenmaand Ramadan. In die periode is hij aan het vasten en traint hij alleen laat in de avond en ’s nachts. Khabib drinkt ook geen alcohol.

Fan van …

Khabib is een fan van Fedor Emelianenko, een van de meest populaire en gerespecteerde Russische MMA-vechters. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in 2004 tijdens een wedstrijd in Makhachkala ten tijde van het “Dagestan Open” welke Fedor won. Sindsdien volgt Khabib de carrière van Fedor en keek hij naar al zijn MMA-gevechten. In een van zijn interviews zei Khabib dat Fedor een van de redenen is waarom hij van MMA houdt en waarom hij MMA verkiest boven deelname aan de Olympische sporten.

View this post on Instagram

👀 ☝️

A post shared by Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov) on

Kabib gaat stoppen

Volgens zijn vader zal Khabib vechten tot zijn 32e. Abdulmanap zei ooit dat zijn zoon waarschijnlijk op die leeftijd zal stoppen met het professionele vechten. Volgens zijn vader zullen de fysieke vaardigheden vanaf dat moment afnemen en is het dan een goed moment om met pensioen te gaan.

Instagram

Khabib is de populairste Russische atleet op Instagram. Momenteel heeft hij meer dan 3 miljoen volgers op Instagram.

Gewicht verliezen

Khabib weegt normaal gesproken, tussen de wedstrijden door, zo’n 90 kilo, omgerekend zo’n 200 pond. Hij staat erom bekend dat hij in staat is om in korte tijd veel gewicht te verliezen én weer aan te komen. Simpelweg komt het er op neer dat hij ervoor kan zorgen dat hij tijdens de weging netjes onder het maximale gewicht van 155 pond voor zijn gewichtsklasse zit, om vlak voor de wedstrijd weer zo’n 15 pond aan te komen. Je kan het vals spelen noemen, maar het is wel reglementair toegestaan.

Nationalistisch

Khabib Nurmagomedov’s walk-on song wordt uitgevoerd door Sabrine Kors en gaat over zijn moederland Dagestan. Hij is een patriottische, zeg maar bijna nationalistische man. Terwijl hij naar de Octagon loopt, draagt ​​hij ook een traditionele papakha-hoed van zijn grootvader.

Tiramisu

Sporters hebben de naam er een gezond, soms zelfs spartaans voedingsregime op na te houden. Dat zou je in ieder van geval van een atleet als Khabib verwachten. Toch verschenen er nog niet zo lang geleden memes op internet waarop je hem ziet zondigen door het eten van tiramisu. Volgens de man zelf is het onzin en is hij na zijn wedstrijd in de UFC 209 – de wedstrijd tegen Tony Ferguson – met vrienden gaan eten in een restaurant waarbij de beroemde Italiaanse cake voor zijn vrienden was bedoeld.