In het najaar, in Nederland vooral getypeerd door het compleet verregenen op de fiets, rijden we de auto massaal nog nét iets vaker uit het parkeervak. Een veel voorkomend probleem deze maanden is de verrassing van een verblindende zon die jouw veiligheid en die van de mensen om je heen in gevaar kan brengen. Wij vertellen je hoe je het probleem van deze laagstaande zon tijdens het autorijden gemakkelijk verhelpt.

Laagstaande zon tijdens het autorijden

Gedurende de regenmaanden lijkt de drempel om ook voor kleinere stukken even de auto te pakken drastisch lager. Al helemaal nu we ons tijdens deze periode zo individueel mogelijk moeten verplaatsen. Een vervelend fenomeen deze maanden is de laagstaande zon tijdens het autorijden.

Het gevaar van felle zon voor de verkeersveiligheid

We hebben er allemaal wel eens last van: eind van de dag stappen we in de auto en bij de oprit van de snelweg komt de felle zon door de voorruit geschitterd. In de meeste gevallen overvalt het je als bestuurder en doe je je uiterste best het verkeer en de overige deelnemers zo goed mogelijk in het vizier te krijgen. Je zoekt met één hand aan het stuur naar een zonnebril, maar kan hem niet altijd snel vinden. Deze laagstaande zon tijdens het autorijden zorgt in het najaar voor maar liefst 20% meer ongelukken. Het is dan ook heel belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan.

Maar, wat doe je als de laagstaande zon tijdens het autorijden je zicht plotseling volledig wegneemt? Wij geven je drie tips om dit gevaarlijke fenomeen de baas te zijn.

Tip 1: zorg voor een goede zonnebril, júist in het najaar

Misschien wel de meest effectieve en tegelijkertijd de makkelijkste tip die er is (daar houden we van). Gedurende de laatste maanden van het jaar zakt de zon al eerder op de dag. Dit kan resulteren in een verblinding die het zicht op de verkeerssituatie volledig wegneemt. Je grootste vriend in deze situatie is een goede zonnebril. Een zonnebril in het najaar? Horen we je denken. Ja, júist in het najaar kan een exemplaar bijzonder welkom zijn.

laagstaande zon tijdens het autorijden

Een goede gepolariseerde zonnebril zorgt dat de laagstaande zon tijdens het autorijden niet langer in de weg zit voor een veilige verkeersdeelname. Het biedt bescherming tegen hinderlijke schitteringen die ontstaan als zonlicht weerkaatst. Denk maar aan het weerkaatsende zonlicht dat op het glas, asfalt, water of sneeuw schijnt. Een zonnebril met gepolariseerde glazen neemt deze schitteringen weg, zorgt ervoor dat je kleuren natuurgetrouw ziet en scherpte en diepte beter ziet. Klinkt een stuk veiliger, niet?

Draag je normaal gesproken geen bril of lenzen, dan volstaat een gepolariseerde zonnebril zonder sterkte meer dan prima. Kijk bijvoorbeeld eens tussen deze gepolariseerde zonnebrillen. Draag je normaal gesproken een bril, of vermoed je dat dit geen kwaad zou kunnen, maak dan eens een afspraak voor een oogmeting. Bij Pearle maak je gemakkelijk online een afspraak voor een meting en loop je voor je het weet rond met een zonnebril die niet alleen wat toevoegt aan je looks, maar ook nog eens perfect is afgestemd op jouw ogen. En het mooiste is nog wel dat deze meting geheel gratis is. Zo weet je zeker dat de felle najaarszon geen enkele invloed meer gaat hebben op jouw autoritten en je veiliger de weg op gaat.

Dit is hoe je het probleem van een laagstaande zon tijdens het autorijden gemakkelijk verhelpt

Ray-Ban

Aviator Large Metal

Dit is hoe je het probleem van een laagstaande zon tijdens het autorijden gemakkelijk verhelpt

Polaroid

Polaroid

Tip 2: houd de ruiten goed schoon

Het klinkt misschien logisch, maar toch gaat dit in veel gevallen nog fout. Natuurlijk zie je minder wanneer de voorruit onder de bladeren zit. Er zullen er dan ook niet veel zijn die daarmee de A4 op trekken. Maar wat velen niet weten is dat een stoflaag, of fijner vuil óók van grote invloed is op je zicht. Vooral met laagstaande zon tijdens het autorijden kan een autoruit die niet goed schoon is zorgen voor extra zichtbelemmering. Ga je in het najaar de weg op, zorg dan dat de ruit goed schoon is. En daarmee bedoelen we ook de binnenkant. Leuk, die automatische wasstraten, maar een doekje halen over de binnenkant van de voorruit moet niet overgeslagen worden.

 

Tip 3: wees je bewust van de laagstaande zon

Met een goede gepolariseerde zonnebril en een schone autoruit is het meeste gevaar van een laagstaande zon tijdens het autorijden geweken. Toch is het belangrijk je bewust te zijn van de verkeerssituatie. Het feit dat jij je goed hebt voorbereid op de zon, betekent niet dat anderen dat ook hebben gedaan. Realiseer je dat men in een situatie van laagstaande zon minder ziet en pas je rijgedrag hier op aan. Hou iets meer afstand, rij wat rustiger en voorkom dat je onverwachte situaties pas te laat opmerkt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pearle Opticiens.