Cars & Bikes

In Zweden is het mogelijk om een foutgeparkeerde auto aan te geven (en hier geld mee te verdienen)

foutgeparkeerde auto

Ben jij helemaal klaar met die irritante foutparkeerders? Nou, in Zweden hebben ze daar nu iets op bedacht waarmee je er nog geld aan kunt verdienen ook. Met de splinternieuwe app Scout Park kunnen burgers in de stad Uppsala voortaan de misstappen van parkeerzondaars melden.

Foutparkeren, niks vervelender dan dat

Het Zweedse bedrijf Scout Park zag in dit idee wel brood. Ze hebben een app gelanceerd die de hulp van burgers inschakelt om foutparkeren tegen te gaan. Iedereen ouder dan 16 jaar met een Zweeds burgerservicenummer kan de app gebruiken en er geld mee verdienen.

Foutparkeerders rapporteren, hoe gaat dit in de werking?

Hoe werkt het dan? Als je een fout geparkeerde auto ziet, maak je er een foto van en upload je die in de app. Vervolgens krijg je bericht dat de parkeerwachter onderweg is om de boel te controleren. En als jouw melding leidt tot een boete voor de eigenaar, krijg je een bonus van honderd Zweedse Kronen. Dat is omgerekend bijna negen euro, toch een lekker zakcentje.

De parkeerbeheerders betalen Scout Park voor deze service, omdat zij op hun beurt geld verdienen aan al die onwettige parkeerders. Het gaat voornamelijk om parkeerplaatsen die worden beheerd door particuliere exploitanten. “Met deze app kunnen burgers parkeerwachters helpen om mensen te vinden die zich niet aan de parkeerregels houden”, vertelde Erik Englund, de eigenaar van de app.

Extra zakcentje door foutparkeerders

Englund noemde de app in een interview met een Zweeds automagazine al een groot succes. Hij zei dat de app tegen foutparkeren veel wordt gebruikt en dat verschillende gemeenten al contact hebben opgenomen met zijn bedrijf. “Mijn doel was om het makkelijkste extra inkomen ter wereld te creëren, iets wat iedereen op elk moment kan doen en waarmee je meteen geld verdient”, aldus Englund over Scout Park.

Dus, als je genoeg hebt van die slordige foutparkeerders en per toeval een Zweeds identiteitsbewijs in bezit hebt (het leek me al stug) dan kan je een paar Kronen verdienen terwijl je het verkeer veiliger maakt, door middel van de Scout Park app. Wie weet zal de app ooit uitgeprobeerd worden in ons kikkerlandje.