Cars & Bikes

Zoveel wegenbelasting betaal je in 2024

Wegenbelasting

Nederland kan Nederland niet zijn zonder dat de prijzen van wat dan ook omhoog gaan, en dat geldt dus ook voor de wegenbelasting. In 2024 mag je meer gaan betalen voor het bezitten van een auto, maar hoeveel meer moet je gaan neerleggen?

Een flinke stijging in kosten

Autobezitters opgelet, want in 2024 ga je meer wegenbelasting moeten betalen. Laten we met de deur in huis vallen, je gaat flink meer moeten betalen voor het bezitten van een auto in 2024. Het Rijk en provincies verwachten gezamenlijk ruim € 6,8 miljard aan wegenbelasting binnen te harken, wat neerkomt op een stijging van zo’n € 422 miljoen (6,6%) ten opzichte van 2023. Dat is zeker niet niks.

Het Rijk ziet de kassa al rinkelen met ongeveer € 4,9 miljard aan motorrijtuigenbelasting, dat is maar liefst 7,5% meer dan een jaar eerder. En voel je die portemonnee al branden? Dat komt omdat het wegenbelastingtarief, exclusief opcenten, met zo’n 10% omhoog schiet.

Tarieven door het dak

Niet alle provincies geven hun bewoners een break, behalve dan Groningen en Drenthe, maar voor de rest gaan alle provinciale tarieven omhoog. Pak je vast want in Zuid-Holland word je getrakteerd op een tariefverhoging van maar liefst 98,7%. In totaal zullen de provincies bijna € 1,9 miljard aan wegenbelasting incasseren, dat is 4,2% meer dan vorig jaar. Een flinke hap uit de budgetten voor grotendeels van de mensen die een auto bezitten.

Wat betekent dit voor jou?

Even concreet maken: als jij als trotse eigenaar van een benzineauto (laten we zeggen rond de 1200 kilo) in Zuid-Holland of Gelderland woont, ga je respectievelijk 716 euro of 660 euro aan wegenbelasting dokken. Voel je die bui al hangen?

Gelukkig zijn er lichtpunten aan de horizon. Voor de oudere auto’s, zoals Oldtimers van veertig jaar of ouder mogen nog steeds genieten van een volledige vrijstelling van de wegenbelasting. De mensen met elektrische auto’s hebben ook geluk. Want als jij een volledig elektrische bolide zonder directe CO2-uitstoot hebt betaal jij ook dit jaar geen cent aan motorrijtuigenbelasting. Bezit jij een plug-in hybride met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer? Tot en met 2024 profiteer je nog steeds van een halvering op de belastingtarieven. Zo zie je maar weer, er zijn altijd manieren om slim met deze verandering om te gaan en mogelijk zelfs te besparen.