Nederlanders hebben eigenaardige gewoontes, zeker als het gaat om koffie drinken. Dat we er massaal van houden is een understatement: we drinken namelijk gemiddeld 4,2 koppen koffie per dag. Bovendien, als we ouder worden, drinken we nog meer van het zwarte goud. Daarmee komen we gelijk op een belangrijke vraag: kun je ook zoveel koffie drinken dat je er aan dood gaat?

Kan koffie dodelijk zijn?

Om je maar gelijk het antwoord te geven: ja dat kan. Nu lijkt het ons overigens niet de meest geschikte manier om zelfmoord te plegen: je moet er namelijk een behoorlijke hoeveelheid van naar binnen werken om er aan te kunnen overlijden. Zo heeft een persoon met een lichaamsgewicht van 70 kilo, ruim 65 kopjes koffie nodig om in de buurt te komen van de dodelijke grens. Mocht je dat gegeven overigens nog niet luguber genoeg vinden; er is een tool die je kunt gebruiken om uit te rekenen wat jouw persoonlijke max is. Overigens, dat geldt ook voor cola en energiedrankjes, ook daar zit de boosdoener in: cafeïne.

koffie drinken

Goed nieuws: zoveel koffie drinken gaat je niet lukken

Mocht je overigens zo eigenwijs willen zijn om het uit te proberen, dan is er nog goed nieuws. De kans dat het je lukt om ook maar enigszins in de buurt van je persoonlijke grens te komen is vrijwel nihil. In de meeste gevallen kom je zelfs niet boven een aantal van vijf kopjes koffie per dag. Bij dat aantal krijg je namelijk al te maken met de nadelige effecten van een hoog cafeïnegebruik. Zo krijgen de meeste mensen na het vijfde kopje koffie als gauw last van hartkloppingen, een opgejaagd gevoel en zelfs diarree. Mocht het je dus wel lukken om een excessieve hoeveelheid cafeïne naar binnen te werken, dan ben je wellicht ook druk bezig met het heen en weer rennen richting het toilet.

Mocht je ondanks alles toch willen weten wat in jouw situatie de dodelijke hoeveelheid is, check dat dan met de tool op deze website.