Other

Iedereen kan op deze manier effectief geld sparen

zoveel geld effectief sparen

Als we een ding hebben geleerd van de laatste jaren, is het wel dat sparen belangrijk is. Uiteraard is dat niet iedereen gegeven, maar als je over een normaal inkomen beschikt is het een goed idee om een deel te reserveren voor later. Dat hoef je uiteraard niet te doen vanwege de rente, die is nagenoeg nihil. Het is juist belangrijk om een goede financiële buffer te hebben voor het geval je het echt nodig hebt. De vraag is nu wat je minimaal zou moeten sparen. Het Nibud weet in ieder geval wat slim is.

Iedereen kan sparen

Natuurlijk is het een stuk eenvoudiger om elke maand 500 euro opzij te zetten als je lekker verdient, maar dat geldt niet voor iedereen. Een vast bedrag weg zetten is dus geen optie, maar het hanteren van een vast percentage is volgens het Nibud een prima manier om de nodige reserves op te bouwen. Door slechts 10 procent van je netto inkomen te sparen ben je al op de goede weg. Zelfs als je door omstandigheden slechts het minimumloon verdient, betekent dit dat je al snel op een bedrag van bijna 2000 euro per jaar wat je spaart. Tel daar je vakantiegeld bij op en je hebt na twaalf maanden al een prima reserve opgebouwd.

Ook met een laag inkomen kun je sparen

Natuurlijk is het Nibud advies slechts een handreiking. Woon je lekker goedkoop en heb je geen hoge vaste lasten, dan kan je zelfs met een laag inkomen nog meer sparen. Wil je het serieus aanpakken en een goede buffer hebben voor de momenten dat je het echt nodig hebt, dan is het een goed idee om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Zo zie je al snel waar je eventueel op kan bezuinigen.

Wil je het nog beter aanpakken en heb je de mogelijkheid om echt stappen te zetten, probeer dan het bedrag wat je spaart elke maand met 1 procent te verhogen. Zo spaar je niet alleen meer, je maakt het ook voor jezelf een stuk interessanter. Is het moeilijk om jezelf te motiveren om te sparen, maak er dan een uitdaging van door jezelf te belonen als jij je persoonlijke doel haalt. Op die manier wordt het sparen pas echt leuk.

Kijk wat je gewoon kan missen

Uiteraard is het niet voor iedereen even eenvoudig om elke maand geld opzij te zetten. Heb je bijvoorbeeld net een nieuw energiecontract, dan zal je niet vrolijk worden van de huidige prijzen. Toch is het ook in die situatie zinvol om iets te sparen. Haal je die 10 procent echt niet, spaar dan wat je kan missen. Het is nog altijd beter om aan het einde van de maand een paar tientjes over te houden, dan helemaal niks te sparen. Wil je weten wat er in jouw situatie mogelijk is, check dan de speciale rekentool van het Nibud. Zo zie je in enkele stappen wat voor jou haalbaar is en is de kans op financiële problemen een stuk kleiner.

Bron: Manners