Gezond zijn en gezond leven zijn twee verschillende dingen en vaak kiezen we voor de weg van de minste weerstand. Excuses om vooral weer niet naar de sportschool te gaan zijn er volop, maar toch is het verstandig om je gezondheid serieus te nemen. Het goede nieuws is dat er volop mogelijkheden zijn om ook op andere manier aan je gezondheid te werken.

 

Eet vezelrijke voeding

Natuurlijk is wit brood voor veel mensen lekkerder en als je moet kiezen tussen gewone pasta of de volkoren variant is de kans groot dat je voor de eerste gaat. Toch kan het zinvol zijn om even na te denken of dit wel een goede keuze is. Door de westerse voedingspatroon krijgen we feitelijk te weinig vezels binnen. Dat is zonde, want vezelrijke voeding heeft juist tal van voordelen.

Een studie waarvan de resultaten werden gepubliceerd in The New England Journal of Medicine liet zien dat mensen die kiezen voor koolhydraatrijke voeding, zo’n 14 procent meer kans hebben op hartproblemen. Daarnaast stijgt het overlijdensrisico met 25 procent.

Voorkom stress op verschillende manieren

Dat stress ongezond is zul je wel weten. Je zit dan niet alleen niet lekker in je vel, het heeft ook een behoorlijke impact op je bloeddruk. Dat laatste zou je eigenlijk gewoon moeten voorkomen. Een hoge bloeddruk, zeker als dit langere tijd aanhoudt, kan behoorlijk schadelijk zijn voor je lichaam.

Stress kan ook leiden tot overmatig drinken, bovendien ga je (als je al rookt) nog meer roken en is de kans groot dat je tal van andere keuzes maakt die minder gunstig zijn voor je bloeddruk. Is de stress een terugkerend probleem, overleg dan met je huisarts voor een goede oplossing. Ga je liever zelf aan de slag, overweeg dan meditatie of ga yoga oppakken. Een weekendje doorbrengen in een groene omgeving, ver weg van huis kan ook een ideaal middel zijn om de stress te verlagen.

slaap aantrekkelijker

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk om de volgende dag er weer tegenaan te gaan, het stimuleert ook belangrijke processen in je lichaam. Als je in bed meer bezig bent om te woelen en te draaien verlies je dus kostbare tijd die je anders slapend door zou brengen. Probeer in dat geval je hersenen meer te ontspannen en houd je niet bezig met problemen die je in bed toch niet kan oplossen.

Heb je problemen om snel in slaap te vallen, maak er dan een gewoonte van op een half uur voor je naar bed gaat geen gebruik meer te maken van je smartphone, tablet of laptop. Dat klinkt wellicht vreemd, maar het zorgt ervoor dat de productie van melatonine in je lichaam wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.

Ga doen wat leuk is

Een van de beste manieren om direct te profiteren van een goede gezondheid is door je focus te verleggen. Blijf niet vastzitten in een oud patroon, maar zoek ontspanning op andere manieren. Met name tijdens de in deze tijd bleek dat veel mensen moeite hadden om patronen te doorbreken. Het gevolg: een gevoel van depressiviteit en lusteloosheid. Stel jezelf dus bepaalde doelen en verleg je focus. Neem bijvoorbeeld vlieglessen, ga rotsklimmen of ontdek hoe leuk het kan zijn om in je tuin aan de slag te gaan. Zet je gedachte op iets anders and you’re good!