Het is weer zoals elke zondagavond tijdens een seizoen van Zondag met Lubach raak: Arjen Lubach brengt de kijkers op de hoogte van een schokkend probleem en heeft hier een creatieve oplossing voor. Deze week ging het over de nertsenfokkerijen die verboden worden. Echter is dat niet het enige probleem dat Lubach aankaart.

Zondag met Lubach over nertsenbont

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat in veel nertsenfokkerijen al virus-uitbraken zijn geweest. Tientallen fokkerijen moesten worden geruimd omdat de dieren besmet waren met het virus. Dan lopen ze het risico om weer mensen te besmetten. Er zijn namelijk wel eens nertsen ontsnapt, die ook weer mensen hebben gebeten. Daarom moeten in maart 2021 alle nertsenfokkerijen in Nederland weg zijn, inclusief alle dieren dus.. Dat bont, waarvoor de nertsen gehouden worden, wordt dan niet eens in ons land gebruikt. Het wordt geëxporteerd naar andere landen zoals China, terwijl Nederland vanuit China het bont van wasbeerhonden gebruikt.

Arjen vertelt in Zondag met Lubach dat het scheve aan de hele situatie is dat zowel wasbeerhonden als nertsen vatbaar zijn voor corona. In Nederland zouden daarom de nertsen zo snel mogelijk weg moeten. Maar hetzelfde zou moeten gelden voor de wasbeerhonden uit China, die dus óók vatbaar zijn voor het virus. Maar die handel blijft dan weer vrolijk doorgaan, ondanks het potentiele besmettingsgevaar.

De #hondkraag in het leven geroepen

Om aandacht te vragen voor het probleem met de fokkerijen heeft Zondag met Lubach de hashtag #hondkraag in het leven geroepen. Dat komt doordat de wasbeerhonden, waar veel bontkragen op de jassen vandaan komen, eigenlijk honden zijn. De hondkraag is dus de bontkraag die mensen op hun jas dragen, vanaf de wasbeerhonden die zeer vatbaar zijn voor het virus. Daarbij is het niet terecht dat er zoveel maatregelen zijn in Nederland op dit moment, terwijl de nertsenfokkerijen tot maart open mogen blijven, aldus Lubach.

Kijkcijferrecord Arjen Lubach

De laatste aflevering van Zondag met Lubach sloot mooi af, met een aangekondigd optreden van de band Racoon op het eind. Dit wilde Arjen Lubach alleen niet laten doorgaan. Het woord ‘Racoon’ betekent namelijk wasbeer in het Engels, maar een wasbeerhond is een hond en geen wasbeer. Daarom was het optreden van Racoon niet de juiste woordspeling. Bijzondere man is het ook.

Dat feestje ging dus niet door, maar er was wel een ander feestje voor Zondag met Lubach te vieren. Ze vestigden gister namelijk een nieuw record voor het programma, met bijna 2,1 miljoen kijkers op zondagavond. Het blijft dus enorm hard gaan met het satireprogramma. Na de complotdenkers van vorige week heeft hij weer een hit.