Als wij de recente geruchtenstroom geloven, dan nadert een belangrijke wissel van coureurs in de F1. De bron, Alberta Fabrega, is dusdanig legit dat het vooral een kwestie van afwachten is. Hij beloofde echter niet te verklappen wie er van team verandert in de zomerstop. Wij hebben een beeld van welke coureurs mogelijk in de zomerstop van team wisselen of vertrekken niettemin. Dit is hoe het zit.

Fabrega is een fotograaf die geregeld met exclusieve beelden komt van de nieuwste onderdelen die teams naar races meenemen. Zijn reputatie als het op scoops aankomt is behoorlijk en hij is een ingewijde.

Deze coureurs wisselen of vertrekken mogelijk in de zomerstop

Een wissel halverwege het seizoen is vrij zeldzaam, buitenom Red Bull die tussen beide teams geregeld wissels deed. Een zekere coureur is ongelukkig bij zijn huidige team en wil het elders proberen – om er alsnog iets van te maken dit seizoen. Maar wie? 

Het besluit om coureurs te wisselen van teams in de Formule 1 kan logischerwijs enkel met de toezegging vanuit het team waar diegene bij rijdt. Een ontsnappingsclausule werkt dan evengoed twee kanten op. Als een coureur ondermaats presteert, dan moet het team ook voortijdig kunnen zeggen dat ‘vertrekken de beste optie is voor beide partijen’. In dat opzicht komen wij bij een paar coureurs uit die het recent opvallend (te) vaak afleggen, tegen hun teamgenoten dus. Zij dienen in F1 als het beste vergelijkingsmateriaal, omdat ze in dezelfde auto rijden. Als één van de twee kansen niet benut, dan loopt het team punten mis die eigenlijk binnen handbereik liggen.

‘Vertrek Daniel Ricciardo, wissel voor Pierre Gasly’

Een coureur die in dat opzicht opvalt is Daniel Ricciardo. De goedlachse Australiër is al sinds vorig jaar het onderspit aan het delven tegenover de veel jongere Lando Norris bij McLaren. En terwijl de volgende Engelse topper opstaat, kent de inmiddels 32-jarige Honey Badger steeds meer moeite met soortgelijke resultaten en consistentie als zijn teamgenoot. Is Riccardo ineens zoveel langzamer dan? Niet per se. Zijn aanpassingsvermogen daarentegen laat wat te wensen over, zoals vorig debuutjaar bij McLaren bewijst – evenals dit seizoen met auto’s die heel anders sturen.

De journaille zinspeelt zelfs op een switch met Pierre Gasly. De AlphaTauri-coureur vindt dat hij het zitje van Sergio Perez dik verdient bij het hoofdteam. De Fransman mag zich tot racewinnaars rekenen en is een back-up in een zekere zin, maar met de leeftijd van 26 jaar is zijn tijd (om een wereldtitel te winnen) aan het wegtikken. Dit scenario, waarbij de bovenstaande twee coureurs in de Formule 1 van team wisselen, is plausibel. Daarentegen zien wij Gasly pas vertrekken als Sergio Perez bijtekent. En Red Bull Racing wacht daar nog mee, blijkt uit laatste berichten. 

Ook de terugstap van Ricciardo naar AlphaTauri is een rare, hij zou daarmee naar het team teruggaan waar hij zijn eerste meters maakte voor Red Bull. Leuke afsluiter wel, maar eigenlijk ook de handdoek in de ring gooien en terug naar de formatie waar hij juist is weggegaan. De nood is niet zo hoog dat hij nu al vertrekt, eerder volgend jaar. En dat hij dan plaatsmaakt voor een Amerikaanse coureur uit de IndyCar of ermee wisselt. Ricciaro ziet de Verenigde Staten ook wel zitten. 

De beste kanshebber voor zijn zitje is dan Patricio O’Ward. Mede omdat hij in theorie over de benodigde superlicentie zou beschikken als de FIA zijn allround ervaring daadwerkelijk meeweegt. Ook de 22-jarige Colton Herta, de jongste IndyCar-racewinnaar, is een kandidaat met die ambitie en mogelijk ook het talent. De Formule 1-eigenaren willen zo snel mogelijk een Amerikaan in Formule 1. De link die McLaren met de Verenigde Staten legde door een IndyCar-team te beginnen zou de perfecte brug kunnen blijken om dat te realiseren.

Deze coureurs wisselen in de zomerstop: ‘Fernando Alonso verruilt of vervangt Sebastian Vettel bij Aston Martin’

De oude rotten zitten in de hoek waar de klappen vallen, lijkt het. Zo staat tweevoudig wereldkampioen Alonso na vijf races op een schamele twee punten. Tegenover zijn teamgenoot bij Alpine, Esteban Ocon, is dat zeer mager. De Fransman pakte al 24 punten. 

Ook voor Sebastian Vettel is 2022 tot nu toe een tegenvaller. Een viervoudig wereldkampioen droomde van een waardige afsluiting van zijn carrière bij Aston Martin. Maar de beloofde winnende auto blijkt tot nu toe een zogenaamde dog om in te rijden. Vettel geeft ook de indruk dat het hem niet zoveel meer boeit onderhand. De hippy-look waarmee hij in Miami verscheen, inclusief een t-shirt met het opdruk: ‘Kom nu in actie, anders zal de Miami GP van 2060 de eerste onderwater zijn’, hint naar een rebelse houding van iemand die geld voor zijn eieren kiest.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Maar of deze twee coureurs in de zomerstop daadwerkelijk wisselen van team in de Formule 1? Het waarschijnlijkste scenario is dat één vertrekt en de andere zijn plek inneemt. Daarmee zou er ruimte zijn voor een jonger toptalent. Oscar Piastri, die in zijn debuutjaar de F2- én F3-titels zekerstelde, maakt dan kans. Niet geheel toevallig is hij reservecoureur bij Alpine (en McLaren) dit jaar.

‘Nicholas Latifi exit, vervangen door Nyck De Vries’

Van de bovenstaande wissels klinkt dit als de meest waarschijnlijke. Dusdanig zelfs, dat dit scenario losstaat van de geruchten en daarmee een tweede, mogelijke rijderswissel is midden in dit seizoen. Latifi wordt zoek gereden door Alex Albon bij Williams. Het verschil tussen die twee is pijnlijk groot, want Albon pakte al twee keer enkele punten, terwijl een P14 de beste finish van Latifi is. 

Williams is erop gehaaid om progressie te boeken na een reeks van zeer magere jaren. Dat het familiebedrijf opgekocht is, maakt de geldproblemen – waardoor de komst van de steenrijke Latifi een uitkomst in bood – minder een issue. Het zijn de resultaten die nu het woord moeten doen. Nyck De Vries won weliswaar de Formule 2-titel, maar promoveerde niet naar de koningsklasse. Dat hij vervolgens alsnog de Formule E-titel won is een waardevolle indicator dat hij meer uit de Williams-bolide haalt.

Zo, genoeg getuurd in die glazen bol. Dit zijn maar enkele, vrij waarschijnlijke scenario’s wat betreft coureurs die in de zomerstop wisselen of vertrekken. Kunnen jullie je hierin vinden of moeten wij het toch echt elders zoeken? Laat je horen.