Zelf whisky stoken is een hele klus, en bovendien is het illegaal om een destilleerketel te hebben zonder vergunning. De boete is zelfs 8100 euro als je zo’n ketel gebruikt zonder hier toestemming voor gevraagd te hebben. Toch kan je op een bepaalde manier je eigen whisky maken. Whisky met baconsmaak is een heuse delicatesse die je gewoon in je eigen keuken kunt maken. Lekker man!

Zelf whisky met baconsmaak maken

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om whisky met baconsmaak te maken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het vet van de bacon toevoegen aan de whisky, laten stollen en er weer uit halen. Zo blijven de smaken van dat baconvet in je drank zitten en heb je een heerlijke drank. We zullen het even stap voor stap voor je uitwerken, zodat jij het in je eigen whiskybar kunt maken.

whisky met baconsmaak

Bacon in de whisky

Om te beginnen moet je bacon langzaam uitbakken. Leg een paar goede plakken van goede kwaliteit bacon in de pan zonder olie of boter en laat langzaam warm worden. De bedoeling is dat je zo veel mogelijk vet langzaam uit de spek laat smelten. Dat vet gaat namelijk je whisky baconsmaak geven. Zet je pan daarom niet op te hoog vuur, zodat je spek de tijd krijgt. Als je vervolgens helemaal knapperige bacon hebt kun je die gewoon lekker opeten. Het enige wat je voor de whisky nodig hebt is het vet: schenk dat allemaal in een bakje en laat het afkoelen.

Nu doe je jouw whisky (750 ml) in een grote glazen pot en doe je het baconvet erbij. Roer dit goed door elkaar en zet het even weg. Doe niet het vet direct in de fles, want dan krijg je het er niet meer uit.

whisky met baconsmaak

Geduld en opdrinken maar

Om de smaak van de spek in je drank te krijgen is even geduld nodig. Afhankelijk van hoe sterk je de smaak wilt hebben kun je hem 4 tot 12 uur laten staan. Doe daarna de pot nog heel even in de vriezer om al het vet goed te laten stollen. Dan scheidt het vet van de drank en kun je het er beter uit halen.

Je moet namelijk niet de whisky met baconsmaak mét het vet opdrinken. Om het vet er weer uit te halen haal je het door een zeef of koffiefilter, zodat er geen stukjes overblijven. Nu ben je klaar en kun je gaan proeven. Het zal wat zouter zijn dan je gewend bent, maar de smaak zal je verbazen.