Health

Dankzij deze tips trim jij je eigen baard als een echte barber

baard trimmen

Een baard kun je gewoon laten groeien en dan weer korter scheren, om hem weer gewoon terug te laten groeien. Maar wie een nette, verzorgde en strakke baard wil moet daar iets meer voor doen. Veel mannen gaan hiervoor naar een barber om dit te laten doen, maar je kunt ook je eigen baard trimmen. Hier is oefening en kennis voor nodig, en daar kunnen we je een handje bij helpen.

Je eigen baard trimmen

Waar een baard in de tijd van Vikings gewoon een grote bos haar op je gezicht was, is dat nu wel anders. Een goede baard vereist goede verzorging en dat kan kriegelwerk zijn. Maar als je vervolgens het eindresultaat ziet in de badkamer mag je trots zijn. Als het een groot succes wordt, kun je daarna zelfs nog overwegen om je eigen haar te knippen.

Om te beginnen moet je de baard wassen en er een beetje conditioner in doen. Je kunt namelijk het best je baard trimmen als het haar zacht is. Kam de baard als hij nog lang is, dit gaat ook makkelijker als er conditioner in zit. Kam je baard omhoog, zodat je precies ziet hoe lang alle haren zijn en je makkelijker kunt trimmen.

Nu kun je beginnen met je baard trimmen. Zet een grote kop op je tondeuse, zodat je het niet gelijk te kort trimt. Ga telkens een kopje korter, zodat je het gelijkmatig korter maakt en het niet té kort kan worden. Als je het mooi vindt, kun je de haren op de wang iets korter trimmen dan die op je kin. De snor mag daarentegen weer wat korter.

Knippen & afronden

Nu komt het moeilijkste deel. Kam je snor omlaag en knip met een klein schaartje de haren weg die over je bovenlip vallen. Als je geen vaste hand hebt, kun je dit overslaan. Maar het kan ook een heel effectieve manier van baard trimmen zijn als je weet wat je doet. Ook kun je zo je kaaklijn bijknippen tot de gewenste lengte, of waar je oneffenheden ziet.

Als dat gedeelte van je baard klaar is, moet je de neklijn bepalen. Als je al het haar onderaan laat zitten ziet het er nog steeds onverzorgd uit. Zorg dus dat je wel íets doet aan die warrige haarlijn aan de onderkant. Veel mannen willen hun baard trimmen tot net boven de adamsappel. Dit is een goede ‘hoogte’ van je baard om hem af te scheren. Werk vanaf de adamsappel naar je oor toe in een kromme lijn en scheer alles daaronder helemaal weg. Daarboven laat je het zoals je het al had getrimd.

Hierdoor lijkt het misschien als een abrupte overgang van baard naar kaal. In dat geval kun je de onderkant van de baard trimmen tot hij een heel stuk korter is dan de rest van de baard. Met een kleine overgang kun je dit subtiel laten lijken.

Je bent nu bijna klaar, het enige wat je nog moet doen is kammen en er een lekkere baardolie in doen. Deze laatste verzorging is belangrijk, zodat het er nog netter uitziet en je makkelijk ziet of je dingen bent vergeten of verkeerd hebt gedaan. Verkeerd gedaan? Blijven oefenen of toch naar de barber gaan.