Cars & Bikes

Waarom je nooit een cabrio van je eigen auto moet proberen te maken

cabrio

Nu de klimaatverandering er stevig inhakt gaan we merken dat de zomers niet alleen langer duren, maar dat de temperatuur ook behoorlijk stijgt. Als je er dus graag op uit trekt met de auto, dan kan het verleidelijk zijn om extra creatief te zijn. Een beetje verkoeling onderweg kan geen kwaad, maar het spontaan ombouwen van je auto tot cabriolet is waarschijnlijk geen verstandige zet. Voor je dus met de slijptol fanatiek aan slag gaat om je eigen cabrio te bouwen, is het zinvol om te weten wat de gevaren zijn en waar je rekening mee moet houden.

Je wagen in een cabrio veranderen

Even het dak van je oude wagen verwijderen om vervolgens ermee naar Zandvoort te rijden is wellicht het minst slimme wat je kunt doen. Hoe leuk het ook lijkt om op die manier aan een goedkope cabriolet te komen, je haalt op die manier enorm veel problemen op je dak. Dat komt vooral doordat het dak van de auto onderdeel is van de hele constructie. Ga je dat verwijderen, dan is de kans groot dat je wagen gaat doorzakken. Kortom, het is verre van veilig.

Het dak zorgt voor stevigheid

Bovenstaande probleem wordt bij een echte cabrio opgevangen door het aanbrengen van extra verstevigingen. Naast het risico van een ernstige verzakking, ben je bij het verwijderen van het dak dus ook bezig om veranderingen aan te brengen aan de constructie. Helaas voor alle fanatieke sleutelaars: het is verboden. Terwijl een gewone cabrio aan de onderzijde flink verstevigd is, is dit bij een gewone auto niet het geval. Dit is dus niet zonder reden, maar heeft alles te maken met de veiligheid van je wagen.

RDW keuring na aanpassingen

Mocht je ondanks bovenstaande waarschuwing denken dat jij er wel mee weg kan komen, dan komt het volgende probleem om de hoek kijken. De zelfgemaakte cabrio zal opnieuw gekeurd moeten worden door de RDW. Daarbij wordt gekeken of de wagen voldoet aan de toelatingseisen. Dat is wel afhankelijk van het bouwjaar van je wagen, maar het eigenhandig aanbrengen van veranderingen zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de wagen de keuring niet goed zal doorstaan. Tenzij je dus beroepsmatig erg veel verstand hebt van auto’s is het niet iets wat we je kunnen aanraden. Overigens krijg je zonder die keuring geen kenteken en dus mag je de weg niet op.

Dit mag ook niet

Behalve het gegeven dat de keuringseisen van de RDW behoorlijk streng zijn, is er nog meer wat je (helaas) niet zonder nadelige gevolgen mag doen. Even je wagen van een andere kleur voorzien mag ook niet. Dit zal je dus – nog voor je met de wagen op pad gaat – door moeten geven aan de RDW. Even een andere motor in je wagen plaatsen klinkt leuk als je wat meer pk’s wilt hebben, maar ook dat zal niet door de vingers worden gezien. Dat geldt overigens ook voor andere veranderingen. Van je wagen een luxe camper maken is dus ook uit den boze, net als het inzetten van je wagen als taxi. Mocht je dus wel wijzigingen aan willen brengen, check dan eerst of dat mag en laat je wagen na de veranderingen opnieuw keuren.

Bron: MSN