In vijf minuten fit worden: ging het maar zo snel! Als je van plan was meer te gaan sporten maar weinig tijd heb komt dit goed uit voor jou. In plaats van één langere training op een dag te doen kun je dit opdelen in kleine stukjes van 5 minuten. Dit kan de uitkomst zijn waardoor je bijvoorbeeld op een lange dag op kantoor gewoon tussen het werken door kunt trainen. Als collega’s je uitlachen kun je dan tenminste nog zeggen dat jij wél aan je lichaam werkt.

Training van 5 minuten

Een paar keer per dag een korte training van vijf minuten doen lijkt niet zo moeilijk en dat is het ook niet. Op het moment dat jij dit in je routine krijgt en elke dag een paar setjes doet kun je al verschil merken. Dit is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je prestaties op je werk. Het houdt je bloedcirculatie op gang en je zult je frisser voelen na een rondje. Je hebt er ook niks voor nodig en hoeft je niet om te kleden. Één training is namelijk te kort om echt te gaan zweten. Er zijn meerdere rondjes van 5 minuten die je kunt verspreiden over de dag.

training

Verdeel je trainingen

Het beginnersrondje gaat als volgt: begin met een bird dog. Je zit op handen en knieën en brengt je linkerhand naar boven tegelijkertijd met je rechtervoet. Strek je arm en been naar voren terwijl je bovenlichaam in dezelfde positie blijft. Zet ze weer terug en doe hetzelfde met je andere hand en voet. Herhaal dit 20 keer. Vervolgens ga je in een lage plank liggen, dus met je ellebogen op de grond. Switch nu naar een hoge plank, met je handpalmen op de grond en ga weer terug naar de lage plank. Zorg ervoor dat je lichaam altijd in een plank-houding blijft. Herhaal dit ook 20 keer. De derde oefening is een walking squat, waarbij je na elke squat die je doet een stap naar rechts (of naar links) doet. 5 minuten later ben je klaar en heb je je lichaam even goed aan het werk gezet.

Ligt je focus meer op gewicht verliezen dan krachttraining, dan kun je deze training doen. Doe eerst 15 seal jacks: dit zijn jumping jacks maar dan met je armen naar voren. Begin met je voeten dicht naast elkaar en je handen voor je. Spring met je voeten verder uit elkaar en spreid je armen wijd. Spring terug en herhaal dit 15 keer. De volgende oefening is er een om de hartslag even omhoog te helpen. Met mountain-climber burpees spring je naar een hoge plank en haal je eerst je linkerknie richting je linkerelleboog terwijl je rechtervoet blijft staan. Doe hetzelfde vervolgens met rechts en in totaal 2 keer per kant. Spring weer omhoog en dit is één herhaling. Herhaal dit 15 keer.

Sixpack op kantoor

Als je dit soort rondjes regelmatig herhaalt zul je merken dat het in de loop van de tijd steeds makkelijker gaat. Misschien kun je zelfs de hoeveelheden binnen de training langzaam aan ophogen. Zo kweek je eigenlijk tussen je uurtjes werk door een sixpack zonder jezelf uren lang in de sportschool het zweet in te werken.