In typische mannen-movies en comedy routines wordt al decennialang de spot gedreven met mannelijke masturbatie. Een recent onderzoek heeft echter iets heel serieus te melden over de typisch mannelijke handeling die een favorietenrol onder de douche heeft opgeëist: Masturbatie kan het risico op prostaatkanker verminderen. Hoewel er de laatste tijd wel vaker wat levensfeitjes door je feed schieten en de ‘no-fab-challenge’ vast geen onbekende meer voor je is, moet je het volgende gegeven echt even gaan noteren, opslaan, whatever. Volgens recent onderzoek van de Harvard University kunnen mannen hun kans op prostaatkanker met 33% verminderen door 21 keer (of meer) per maand tot een climax te komen. Over je gezondheid in eigen handen nemen gesproken.

Zoals gezegd is dit niet de eerste studie die bevestigd dat regelmatige climaxes kunnen helpen om het leventje gezond door te komen, maar het is de eerste keer dat onderzoekers met een daadwerkelijk quota kwamen.

masturberen

Ondanks deze studie en ander onderzoek zijn deskundigen nog niet helemaal zeker waarom orgasmes een sleutel zijn tot betere gezondheid. Veel artsen, waaronder Ian Kerner, PhD, een psychotherapeut en seksualiteitsadviseur in New York City, geloven dat ejaculatie schadelijke toxines en bacteriën zou kunnen uitschieten, die zich anders in de prostaat zouden gaan broeien. Masturbatie is echter niet de enige manier, wijst Kerner erop. “There isn’t a difference in whether the ejaculation happens via masturbation or with a partner. So making sex a priority is also helpful.”

Bless you

Naast de prostaatspoeling, zegt Dr. Kerner dat masturbatie ook een hele hoop andere voordelen heeft, zoals het genot en de ontspanning die ermee gepaard gaan: “It’s an opportunity to engage in self-care. Masturbation can also be a healthy distraction mechanism and a natural way of regulating anxiety.” Natuurlijk, 21 keer per maand slingeren is zeker geen veilige garantie om prostaatkanker te voorkomen. Kerner raadt daarom aan om een plantaardig dieet te volgen, gecombineerd met omega-3 vetzuren-rijke vis. Ook is het consumeren van rode voedingsmiddelen een stap in de goede richting. Tomaten zijn bijvoorbeeld rijk aan lycopeen, evenals sojaproducten die isoflavonen bevatten. De beste man adviseert ook regelmatig lichamelijk onderzoek, zoals een prostaat check, en veel sporten of lichamelijke oefening.

De wetenschap komt met een unaniem advies over hoeveel jij eventueel per maand zou moeten masturberen. Kom je trouwens moeilijk aan die 21 keer? Probeer het dan een keer op werk, want uit onderzoek blijkt dat dit ook nog is goed is voor de productiviteit. Zo sla je twee vliegen in één klap.