Het wereldrecord voor surfen op de hoogste golf is verbroken door een hele knappe dame. De golf was ongekend hoog en de dame, Maya Gabeira, mag er ook wel zijn. In dit artikel vertellen we je alle details.

Wereldrecord voor surfen op de hoogste golf van 2020

De surfster Maya Gabeira was aan het surfen en op zoek naar hoge golven, tot ze een golf tegenkwam van maar liefst 22,4 meter hoog. Ze dacht geen moment na en sprong op haar plank. Zonder te vallen bleef ze erop tot het einde. Hoewel dit al een aantal maanden geleden was, heeft de World Surf League pas afgelopen week bevestigd dat het om een wereldrecord voor surfen op de hoogste golf van 2020 gaat. Nog nooit eerder surfte een vrouw op een golf van deze proporties. Het all time wereldrecord staat op 24,38 meter en stamt uit 2017 en staat op de naam van Braziliaan Rodrigo Koxa.

View this post on Instagram

Que dia inesquecível . Bater o meu recorde, e ainda ter a maior onda do ano entre homens e mulheres! Acho q seria impensável anos atrás . Mas no fundo, lá no fundo eu já tinha sonhado com isso! Ao meu time devo esse feito, @sebastiansurfs @stephjohnes @polvo32 @miguel_prata @langerds @dr_axel_haber @spartamedic @mfffrois @nuno_x21 @joulia_mia … e tantos outros!!! Obrigada por tudo de verdade!!!!! Thanks to my team … this is our achievement and you deserve it so much!!!! I never thought this could happen, still feels surreal. To have a woman in this position in a male dominated sport is a dream come true! Congratulations to @justinedupont33 for Ride of the Year, and for @michaelafregonese for that incredible barrel at Jaws! I am so proud of the women this year, phenomenal effort! @wsl

A post shared by Maya Gabeira (@maya) on

Het is niet de eerste keer dat Maya een wereldrecord voor surfen op de hoogste golf van dat jaar neerzet. In 2018 was ze de eerste vrouw die op een golf van boven de 20 meter surfte.

Xxl Biggest Wave Award

Door het succes won Gabeira de 2020 Women’s XXL Biggest Wave Award. Opvallend is dat zij hiermee alle mannen dit jaar versloeg, in een door mannen gedomineerde sport. De man met de hoogste golf was Kai Lenny,  die met 21 meter toch echt wat minder neerzette dan Maya. Maya Gebeira reageerde op Instagram het volgende: “Wat een onvergetelijke dag. Ik zet een persoonlijk record neer wat het wereldrecord voor surfen op de hoogste golf van dit jaar verbreekt. Ik denk dat het jaren geleden ondenkbaar was geweest maar diep van binnen heb ik er altijd al van gedroomd! Dit alles kon niet zonder het harde werk van mijn team, deze is daarom ook voor jullie! Ik had nooit gedacht dat dit had kunnen gebeuren en het voelt nog steeds onwerkelijk om als vrouw aan de top te staan in een door mannen gedomineerde sport, dank jullie wel.”

De jury zei dat het heel spannend was tussen Maya Gabeira en Justine Dupont om het wereldrecord voor surfen op de hoogste golf. Uiteindelijk scheelde het maar enkele centimeters, maar Maya ging er wel met de winst én het wereldrecord vandoor.

View this post on Instagram

Big wave awards @wsl to chegando!

A post shared by Maya Gabeira (@maya) on

View this post on Instagram

That surfing smile #priceless

A post shared by Maya Gabeira (@maya) on