Het is weer tijd om de barbecue uit de schuur te halen. Helemaal niet verkeerd dus om je eens in te lezen in welke soorten barbecues er allemaal zijn. Niet iedere BBQ is namelijk hetzelfde en met deze informatie weet je precies welke het best bij jouw bbq-wensen past.

Verschillende soorten barbecues

Voordat je een BBQ aanschaft, moet je natuurlijk wel weten wat voor een soorten barbecues er allemaal zijn. De ene barbecue past misschien beter bij jou dan de ander. We zetten de voor- en nadelen van alle soorten barbecues overzichtelijk op een rijtje.

1. Houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is veruit de populairste soort barbecue die er is. Deze barbecue steek je gewoon ouderwets aan door middel van steenkolen, wat briketten en eventueel wat aanmaakblokjes. De houtskoolbarbecue geeft je dat ├ęchte barbecuegevoel en geeft het vlees ook een betere smaak omdat je op echt vuur braadt. Wel kost het hierdoor meer tijd voordat de BBQ op temperatuur is. Ook is de houtskoolbarbecue lastiger te onderhouden en kost schoonmaken veel tijd. Voordeel is wel dat je minder diep in de buidel hoeft te tasten om er een aan te schaffen.

soort barbeque

2. Elektrische barbecue

De elektrische barbecue is bijna een tegenovergestelde soort barbecue ten opzichte van de houtskoolbarbecue. Het voordeel van een elektrische barbecue is dat het snel op temperatuur is, wel moet je hiervoor een stopcontact in de buurt hebben. Helaas proef je niet de authentieke barbecuesmaak en zijn elektrische barbecues vaak klein van formaat, waardoor je niet met grote groepen tegelijk kunt eten. Gelukkig heb je geen last van rook en is de BBQ ook snel weer schoon.

3. Kamado barbecue

Je kent ze wel, die eivormige soort barbecues, dat zijn kamado barbecues. Het grootste voordeel van een kamado barbecue is dat de warmte goed behouden blijft. dat komt door de dikke keramische behuizing en deksel. Hierdoor kun je verschillende gerechten op zowel hoge als lage temperaturen bereiden. De kamado is dan ook echt een BBQ voor de culinaire levensgenieters onder ons. Wel zou diegene hier dan meestal flink wat geld voor moeten neerleggen.

welke soorten barbecues zijn er?

4. Gasbarbecue

Waar je een zware en stevige kamado barbecue hebt, heb je ook een lichte en gemakkelijke gasbarbecue. Zoals de naam als zegt werkt deze soort barbecue op gas. Hierdoor is hij snel op temperatuur, maar verliest het de authentieke BBQ-smaak. De gasbarbecue heb je in alle vormen en maten. Vaak kun je deze BBQ dus ook gemakkelijk meenemen en zelfs op een binnenplaats gebruiken. Met de draaiknop verander je in een handomdraai de temperatuur.

5. Rookoven

De rookoven is een minder bekend soort barbecue. Dat komt omdat het apparaat vaak ook voor andere dingen gebruikt wordt. Met de rookoven kun je namelijk heel gemakkelijk ook andere soort gerechten klaarmaken. Zoals de naam al prijs geeft, krijgen de bereidingen een heerlijke smokey-achtige smaak. Helaas zijn de rookovens vaak laag, duurt het lang voordat ze op temperatuur zijn en produceren ze -vanzelfsprekend- veel rook. Het speciale aan dit soort BBQ’s is dat je verschillende soorten houtsnippers en rookmotten verkrijgbaar zijn, om zo je gerechten een apartere smaak te geven.

soorten barbecues

6. Buitenkeuken

We sluiten af met de koning onder de barbecues. Ben jij een echte fanatieke BBQ-er en wil je het liefst elke dag achter, onder of voor de barbecue staan? Dan is deze soort barbecue echt iets voor jou. De buitenkeuken is te herkennen aan zijn ‘vleugels’. Hierop kun je meerdere gerechten tegelijk bereiden. Ook loopt een buitenkeuken op gas. Zo is het snel op temperatuur en kun je verschillende soorten gerechten maken. Maar voor zo’n groot ding moet je natuurlijk wel een flinke prijs betalen. Ook neemt deze BBQ veel ruimte in beslag, maar je kunt dan wel voor een grote groep mensen barbecue├źn.

soorten BBQ