Food & Drinks

Wat is probiotica en waar is het goed voor?

wat is probiotica

Je hebt antibiotica, maar ook probiotica. Beiden dienen een heel ander doel en beiden kun je wel eens nodig hebben. Antibiotica ken je wel van als je een ontsteking hebt, dat ze de bacteriën daarin bestrijden en de ontsteking verdwijnt. Probiotica doen eigenlijk het tegenovergestelde: ze brengen bacteriën in je lichaam, maar met een goed doel.

Wat doen probiotica eigenlijk?

Probiotica zijn levende bacteriën die je tot je neemt, om er voor te zorgen dat je lichaam beter gaat werken. Nu zou je kunnen denken “bacteriën zijn toch slecht?”. Dat is vaak zo, maar er zijn ook goede bacterien. Sterker nog, je lichaam kunt niet zonder ze. In je darmen gebruik je namelijk miljoenen bacterien die je helpen je eten af te breken en er de voedingsstoffen uit te halen. Zo wordt je eiwitrijke gerechtje van je maag omgezet naar een drol die er de volgende dag uitkomt. Maar in hoeverre heb je die extra nodig als je gezond bent?

Heb ik extra probiotica nodig?

De meeste mensen die gezond zijn, goed eten en niks geks doen, hebben eigenlijk geen probiotica nodig. Het geldt eigenlijk als een voedingssupplement; iets wat je extra tot je neemt als het nodig is, maar je eigenlijk uit een normaal gezond leven al genoeg hebt. Het kan zijn dat je even niet zo lekker gaat in je darmen, misschien door spanning, veel suikers of weinig vezels. Vezelrijk eten is erg goed voor je darmflora, maar schiet er bij veel mensen nog wel eens in. Dan is een vorm van probiotica (pillen, drankjes, supplementen) toch wel een welkome hulp. Zo is het ineens niet zo’n grote opgave meer om naar het toilet te gaan en heb je het proces van binnen een handje.

Na talloze onderzoeken zijn er een paar simpele conclusies over probiotica te trekken. Zo overleeft het grootste deel van de bacteriën het in je lichaam niet tot ze je darmen bereiken. De maag en de dunne darm doen al genoeg om die bacteriën te doden, terwijl je ze nodig hebt in je dikke darm. Heb je moeite met het verwerken van lactose? Dan heb je met yoghurt of gefermenteerde melk een goede hulp. Als die minstens 100 miljoen(!) levende micro-organismen per gram bevatten, kunnen ze je helpen als probiotica. En aan probiotica heb je niet teveel, er is namelijk nooit een ongewenste bijwerking naar voren gekomen.