Other

Hoeveel verdient een vuilnisman? Dit is het salaris van degene die jouw afval ophaalt

salaris vuilnisman 2023

De afgelopen tijd was er veel te doen rondom de salarissen van vuilnismannen en -vrouwen in Nederland. Het gaat hierbij om de werknemers die vallen onder de cao van de gemeenten. In dit artikel wordt besproken hoeveel deze werknemers verdienen en welke veranderingen er hebben plaatsgevonden na de recente staking. Want: wat is het salaris van een vuilnisman eigenlijk?

Verschillende functies en lonen

In de wereld van de vuilnisophalers zijn er vijf verschillende functies te onderscheiden: belader, veger, bijrijder, chauffeur en voorman. Vaak beginnen werknemers als belader, wat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het legen van containers en het ophalen van afval langs de straten. Het minimumloon voor deze functie lag in de vorige cao op 14 euro per uur. Inmiddels is er een nieuwe cao afgesloten, wat heeft geleid tot een flinke loonsverhoging voor werknemers in de laagste loonschalen en dus een stijging in het salaris van de gemiddelde vuilnisman.

Wat is het salaris van een vuilnisman?

Recent hebben de vuilnisophalers onder de cao van de gemeenten gestaakt. Hierdoor ontstonden er problemen met het ophalen van afval in verschillende gemeenten. Na onderhandelingen tussen de FNV-vakbond en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is er een nieuwe cao afgesloten. Dit heeft geresulteerd in een loonsverhoging van 13 procent voor werknemers in de laagste loonschalen. De werknemers in de middelste loonschalen kregen een verhoging van 12 procent en de werknemers in de hoogste loonschalen kregen er 7 procent bij. Het minimumloon voor een belader ligt nu tussen de 2.222 euro en 2.590 euro bruto per maand.

Is het genoeg?

De vraag is of deze loonsverhoging wel genoeg is om de stijgende kosten van het levensonderhoud bij te houden. In de afgelopen jaren zijn de prijzen voor levensmiddelen, huur en andere zaken flink gestegen. De vraag is dan ook of de salarissen van de vuilnisophalers voldoende zijn om hiermee om te gaan. Uiteindelijk is het aan de werknemers en hun vakbond om te bepalen of zij tevreden zijn met de loonsverhoging en of er in de toekomst verdere veranderingen moeten worden doorgevoerd.

Meer lezen over salarissen van Nederlandse beroepsgroepen? Check dan eens het salaris van de Nederlandse politie.