De energieprijzen rijzen de pan uit. Veel Nederlanders hebben door de energiecompensatie in de maand november en december weer wat ademruimte gekregen en ook het prijsplafond vanaf 1 januari 2023 moet even lucht geven. Toch dreigt de energierekening weer peperduur te worden wanneer het prijsplafond in 1 januari 2024 eindigt.

‘Energierekening stijgt extreem na eindigen prijsplafond’

Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt in De Telegraaf voor het feit dat ieder huishouden vanaf 2024 weer de volle mep moeten betalen voor het stoken. Tel daar de fors hogere energiebelastingen bij op, en de misère polonaise is compleet. “Wij roepen het kabinet op om met aanvullend beleid te voorkomen dat de energienota voor veel huishoudens na volgend jaar onbetaalbaar wordt”, vertelt VEH-directeur Cindy Kremer aan De Telegraaf. Zij verzoekt de regering om de belasting op gas en stroom minder hard te laten stijgen.

Ook roept de VEH-directeur op om woningen beter te isoleren, zodat Nederland goed is voorbereid op de hoge kostenpost die komen gaat.

Beter te vroeg, dan te laat

Onder het mom ‘beter te vroeg, dan te laat’ waarschuwt VEH nu alvast voor wat er gebeurt met de energierekening als het prijsplafond eindigt. Op dit moment worden de kosten door de 380 euro compensatie, halfjaarlijkse belastingverlaging van energie van 21 naar 9 procent én het aanstaande prijsplafond gedrukt. Dat ziet er vanaf 1 januari 2024 heel anders uit.

prijsplafond energierekening

Forste stijging

Vanaf dat moment betalen woningbezitters met een gemiddeld energieverbruik meer dan 528 euro aan belastingen in vergelijking met 2022, blijkt uit berekeningen van VEH. Volgens Kremer resulteert dat, van de aanhoudend hoge energieprijzen uitgaande, in een stijging in de doorsnee jaarlijkse energierekening van 2500 euro.

Door tijdig energiebesparende maatregelen te nemen en zonnepanelen op het dak te plaatsen, kan deze stijging voor een groot deel worden voorkomen, denkt Kremer. Zo kun je je energierekening verlagen. “Maar mensen die dergelijke besparingen in hun huis niet hebben kunnen realiseren, staat een enorme lastenverhoging te wachten.”

Bron: De Telegraaf.
Beeld: Jernej Furman.