Other

Waarom je anno 2021 een VPN-verbinding nodig hebt

VPN

Het gebruik van een VPN is tegenwoordig gemeengoed geworden. Het gebruik van een VPN is niet altijd vanzelfsprekend geweest en eigenlijk is die techniek pas sinds kort voor particulieren beschikbaar.

Hoe is een VPN ontstaan?

Jaren geleden maakten vooral bedrijven gebruik van een techniek die je het beste kan omschrijven als een voorloper van VPN. Doordat computers steeds meer werden gebruikt, ontstond ook de behoefte om een netwerk te realiseren zodat de verschillende afdelingen met elkaar digitaal konden communiceren. Dit gebeurde in eerste instantie via een LAN (Local Area Netwerk). Dit werkte prima, zolang dit binnen een bedrijfsvestiging plaatsvond. Met de komst van het internet werd het mogelijk om verschillende vestigingen op een WAN (Wide Area Network) aan te sluiten. Hierdoor werd het overbodig om dure inbellijnen te gebruiken. Door de netwerkdiensten voor een WAN uit te besteden werd de eerste stap richting het principe van een VPN gezet.

Toegang tot de Amerikaanse Netflix-catalogus

Wat een VPN is, is vrij simpel. Eigenlijk is het niks anders dan het opzetten van een virtuele tunnel richting een ISP. Voor de goede orde: een VPN stelt je in staat om een beveiligde internetverbinding op te zetten via een andere server. Je blijft dus gewoon het internet gebruiken van je eigen provider, maar al je dataverkeer wordt geanonimiseerd. Kortom, niemand ziet wat je doet, bovendien heb je vaak de mogelijk om zelf te bepalen via welke server je verbonden wilt zijn. Je kunt er dus voor kiezen om gebruik te maken van een Amerikaanse server waardoor je dus ook een virtueel IP-adres krijgt van die server. Dit zorgt ervoor dat je meer uit je Netflix kunt halen, doordat je bijvoorbeeld toegang krijgt tot de Amerikaanse catalogus.

Waarschijnlijk heb je al een VPN

Een VPN kun je bijvoorbeeld gebruiken in de vorm van een app voor je smartphone, maar ook je laptop of je desktop-pc kun je voorzien van een VPN. In veel gevallen is het een kwestie van een goede premium VPN provider vinden en hun software installeren. Ook bij de aanschaf van een router zie je tegenwoordig dat er al een VPN op aanwezig is. Het grote voordeel is dan dat alle apparatuur die je op de router aansluit, via de VPN verbinding maakt. In dat geval is het vaak een kwestie van activeren. Je hoeft niks meer te downloaden. Ook veel internetproviders bieden een VPN aan voor hun abonnees, maar je komt het ook al vaak tegen bij bepaalde programma’s om je PC mee te onderhouden.

Gratis is vaak duurder

Ben je op zoek naar een goede VPN aanbieder, dan heb je grofweg twee mogelijkheden. Je kan kiezen voor een gratis versie of een premium VPN. In 99% van de gevallen is een premium versie veruit de beste optie. Natuurlijk is alles wat gratis is interessant, maar het betekent vaak wel dat je behoorlijk wat inlevert ten aanzien van de kwaliteit. Zo weet je bij een premium service dat je gegevens veilig worden opgeslagen en nooit zullen worden verkocht. Kies je voor een betaalde versie, dan merk je dit ook aan de snelheid van de verbinding en de gebruikte technieken. In veel gevallen is een premium VPN net zo snel als een internetverbinding zonder VPN. Bij een gratis VPN merk je snel dat de snelheid tegenvalt, bovendien kun je dan ook te maken krijgen met een datalimiet.

Een VPN zou vanzelfsprekend moeten zijn

Alhoewel je wellicht denkt dat een VPN in jouw situatie weinig toevoegt is juist het tegendeel waar. Op het moment dat je verbinding maakt met een website, stuur je al veel gegevens mee. Zo is je IP-adres zichtbaar, het toestel waarmee je verbinding maakt en het besturingssysteem waar je mee werkt. Kortom, veel privacygevoelige informatie wordt gedeeld zonder dat je het in de gaten hebt. En VPN wapent jou daartegen. Zie VPN als een soort digitale drone-hunter die ervoor zorgt dat jij je privacy terugkrijgt. Een VPN zou daarom vanzelfsprekend zijn. Je voorkomt dat iedereen mee kan kijken en je waarborgt je eigen privacy online.