Max Verstappen van Red Bull Racing bevindt zich in een uiterst comfortabele positie om de tweede wereldtitel in de Formule 1 te winnen. De Nederlander sloot de laatste race vooraf aan de zomerstop dominant af met een overwinning vanaf de tiende plaats. Maar hoe en wanneer gaat Verstappen voor de tweede keer wereldkampioen worden? Dit zijn enkele scenario’s waar de regerend wereldkampioen rekening mee kan houden straks.

Wanneer Verstappen tweede keer wereldkampioen wordt: mogelijk GP van Japan of GP van Mexico

De voorsprong van ‘VER’ in het wereldkampioenschap is met het aanbreken van de zomerstop gigantisch. Maar liefst 80 punten scheidt hem en Charles Leclerc van Ferrari. In de praktijk zou de Nederlander drie keer kunnen uitvallen in de resterende negen races. Zelfs als Leclerc die races wint en de snelste ronde pakt, dan staat Verstappen nog met twee punten voor. Hoewel drie uitvalbeurten niet ondenkbaar zijn, is de kans dat zoiets gebeurt redelijk klein uiteindelijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Scenario één: Verstappen blijft winnen

Stel dat Verstappen de komende Grands Prix blijft winnen en Leclerc wordt telkens tweede. Hoe lang heeft de Red Bull-coureur dan nog nodig om zijn voorsprong onoverbrugbaar te maken? Als wij het punt voor de snelle ronde buiten beschouwing laten, dan is elke overwinning goed voor zeven punten uitlopen.

Nog vijf overwinningen op een rij en Verstappen is wiskundig al wereldkampioen als hij over de finish rijdt bij de Grand Prix van Japan op Suzuka. Met nog vier races die resteren, komt hij dan namelijk uit op een voorsprong van 115 punten. Al zou Leclerc de overige vier races winnen en Max in alle gevallen uitvallen, dan kan de Monegask hooguit 112 punten goedmaken als hij ook de sprintrace wint en bij elke race een punt voor de snelste ronde pakt.

Scenario twee: Verstappen wint niet meer, maar wordt telkens tweede

Ook dan zit de Nederlander gebakken mits hij geen uitvalbeurten heeft in het restant van dit Formule 1-seizoen. Leclerc kan alle resterende Grands Prix gerust winnen, maar dan nog komt de Ferrari-coureur tekort als hij niet het geluk heeft dat Max van de baan gekegeld wordt of uitvalt. Leclerc kan hooguit acht punten uitlopen per race door te winnen en de snelste ronde te pakken. Zolang Max Verstappen tweede blijft finishen, dan kan Leclerc de achterstand hooguit doen slinken tot 8 punten bij de allerlaatste Grand Prix, de GP van Abu Dhabi.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Scenario drie: wisselende resultaten voor Verstappen in tweede helft F1-seizoen

Leuk, die berekeningen, maar in de echte wereld zal het antwoord op de vraag wanneer Verstappen wereldkampioen wordt ergens in het midden liggen. Laten wij ervan uitgaan dat Max Verstappen nog drie races wint in 2022 en Charles Leclerc vijf stuks. Anders gezegd: Charles loopt daarmee 30 á 35 punten in, maar Max snoept met zijn twee overwinningen daar weer twaalf tot veertien punten van af.

Stel dat iemand anders één race wint en de beide kemphanen één uitvalbeurt incasseren, dan kan Verstappen bij de GP van Mexico een dusdanig grote afstand behouden, dat uitvallen in de laatste twee races en de sprintrace daar niets aan verandert. Kortom: Max wordt voor de tweede keer tot wereldkampioen van F1 gekroond in Mexico.

De zomerperiode is aangebroken in de Formule 1 momenteel. In het weekend van 26-28 augustus keert de Formule 1 terug met de Grand Prix van België. De week daarna is het alweer tijd voor de Dutch Grand Prix. Nog even geduld dus!