Gefascineerd raken we door veel dingen. Door het raadsel van je oortjes die keer op keer onmogelijk in de knoop raken bijvoorbeeld. Of door de hoeveelheid pk’s van nieuwe auto’s en de wereld die er schuilgaat in de handtas van een vrouw. Maar soms voel je een fascinatie voor iets waar je niet trots op bent, voor iets wat je niet leuk hoort te vinden maar wat toch vermakelijk is. Misdaadseries zijn hier een voorbeeld van.

Misdaadseries

Niemand wil hardop roepen dat ze brute moorden en gruwelijke ontvoeringen wel tof vinden. Toch behoren misdaadseries tot de meest bekeken titels van Netflix. Hoe zeer we het ook afkeuren en hoe afschuwelijk we het ook vinden, we lijken allemaal te smullen van deze grillige waargebeurde verhalen. Omdat de mens nu eenmaal zo in elkaar zit hebben wij speciaal voor jou vijf bloedstollend spannende misdaadseries op een rijtje gezet. Stuk voor stuk laten ze je verbijsterd achter. Wat is de waarheid? Die vraag is soms moeilijker te beantwoorden dan je denkt.

1. Evil Genius

Zit je klaar voor een bizar verhaal? In 2003 wordt in Pennsylvania een bank overvallen. De overvaller is een pizzabezorger met een bom om zijn nek. Omsingeld door de politie blaast de man zichzelf op. So far een bijzonder verhaal. Maar wanneer het blijkt pas het begin van een hele complexe zaak. Een paar weken later duikt er een lijk op in een ijskast. Wat heeft dit lichaam met de overval te maken? Evil Genius is een documentaire die je moet zien als liefhebber van misdaadseries.

2. The staircase

Je vrouw verliezen nadat ze ene noodlottige val van de trap maakt. Het klinkt als een treurig verhaal. Treurig verandert al snel in grimmig wanneer na autopsie blijkt dat de vrouw, Kathleen, voor de val meerdere malen op haar hoofd is geslagen en is doodgebloed. Hoofdverdachte in de zaak: haar echtgenoot Michael. Hij beweert onschuldig te zijn maar zijn verleden speelt niet mee in zijn voordeel. Een buurvrouw met wie hij goed bevriend was is in 1985 overleden. Waaraan? Een val van de trap..

3. Don’t f**k with cats

Wanneer er filmpjes opduiken van een persoon die het gemunt heeft op kleine kittens en deze op gruwelijke manier doodt, breekt er een online klopjacht los om deze persoon op te sporen. Maar weet men wel dat deze dader tot veel meer in staat is dan alleen het leven van een kat ontnemen? Een driedelige huiveringwekkende serie waarin de werkelijkheid duisterder is dan we kenden.

4. Making a Muderer

Misschien wel de bekendste onder alle misdaadseries van de afgelopen jaren. Grote kans dus dat deze serie je al is opgedrongen, maar als je hem nog niet hebt gezien is het een absolute must-see. De Amerikaanse Steven Avery zat 18 jaar in de gevangenis voor iets wat hij niet heeft gedaan. Na twee jaar op vrije voeten te zijn wordt hij opnieuw opgepakt. Dit keer voor een gewelddadige moord. Er is geen enkel hard bewijs maar hij krijgt levenslang. De zaak en de aangevoerde bewijzen rammelen aan alle kanten en zorgt voor grote verdeeldheid bij betrokkenen. Avery zit -terwijl jij vanaf je bank zijn leven in duikt- nog hartstikke vast, iets wat de serie nog aangrijpender maakt. Inmiddels is ook seizoen twee te zien en trekt de zaak regelmatig wereldwijd de aandacht. Deze verbluffende documentaire laat je twijfelen aan het Amerikaanse rechtssysteem maar ook aan je eigen mensenkennis. Heeft Avery het gedaan of niet?

5. Amanda Knox

Een Amerikaans meisje, Amanda Knox, gaat voor een stage naar Italiƫ. Wanneer er in haar appartement een lugubere moord wordt gepleegd op een andere studente is Amanda ineens verdachte. In deze documentaire (die gedetailleerde beelden niet schuwt) vertelt Amanda haar kant van het verhaal. Aan jou de vraag: denk jij dat ze schuldig is?