De voorlaatste Formule 1-GP van 2021 staat voor de boeg: de allereerste Grand Prix van Saoedi Arabië. Het F1-circus arriveert dit weekend nabij de op-één-na grootste stad van Saoedi Arabië genaamd Jeddah. Een raceweekend dat bepalend kan zijn in de losgebarsten én nog steeds voortdurende titelstrijd.

Zal Lewis Hamilton of Max Verstappen hier de doorslaggevende klap uitdelen? Een die evengoed een daalder waard is. Mercedes versus Red Bull Racing en all to play for. Ontdek wat je kunt verwachten in ons vooruitblik op de GP van Saoedi Arabië!

Jeddah Corniche Circuit: ‘snelste stratencircuit ter wereld’

Beide teams kunnen in Jeddah geschiedenis schrijven in het spannende en spraakmakende Formule 1-wereldkampioenschap van 2021. Op Jeddah Corniche Circuit kruisen zij de degens – een nieuw aangelegd stratencircuit dat zich marketing-wise alvast bombardeert tot ‘snelste stratencircuit ter wereld’.

Met een gemiddelde snelheid op een ronde van 252.8 km/u (zoals blijkt uit simulaties), behoort Jeddah Corniche Circuit terecht tot één van de snelste circuits van de F1-kalender. Alleen op Monza gaat het nog iets harder. De lengte van 6.175 kilometer wordt tijdens de kwalificatie naar schatting binnen 1:28s afgelegd. Het totaal van 27 veelal snelle bochten tackelen de coureurs grotendeels vol gas. Daarbij moeten de twee (mogelijk drie) DRS-zones voldoende inhaalmogelijkheden genereren.

Vooruitblik GP Saoedi Arabië – titelstrijd nadert emotionele ontknoping

De lokale initiatiefnemers, evenals fans, mogen zich alvast rijk prijzen met één gegeven: een handvol punten scheidt nog steeds de twee kampen in de strijd om de constructeurstitel en rijderstitel. Met nog twee races in verschiet, staat Verstappen acht punten voor op Hamilton. Mercedes staat daarentegen voor op Red Bull Racing in de titel voor constructeurs met vijf punten.

Een rode draad door 2021; het hoofdingrediënt voor bloedstollende zondagen. Dat die voortborduurt op een nog onbekend stratencircuit, waar buiten de lijntjes kleuren zogezegd direct einde oefening kan betekenen – draagt fors bij aan de entertainment value van de eerste Grand Prix van Saoedi Arabië.

Tijdschema Grand Prix Saoedi Arabië: afwijkende tijden & avondrace

Vrijdag 3 december:
Vrije training 1: 14:30 – 15:30u
Vrije training 2: 18:00 – 19:00u

Zaterdag 4 december:
Vrije training 3: 15:00 – 16:00u
De kwalificatie: 18.00 – 19:00u

Zondag 5 december:
GP Saoedi Arabië: 18.30-20:30u

Vooruitblik GP Saoedi Arabië: Verstappen VS Hamilton / Red Bull VS Mercedes

Verstappen kan ondanks twee achtereen misgelopen overwinningen in slotdeel alsnog het lot naar eigen hand zetten. De voorsprong op Hamilton van acht punten is weliswaar mager. Nog één overwinning is daarentegen in principe voldoende voor de wereldtitel, mits hij vervolgens in Abu Dhabi niet te ver achter Hamilton zou eindigen.

Een nogal grote mits vooralsnog. Het rommelt bij Red Bull Racing en de druk torent inmiddels hoog. Tweemaal achtereen een halve seconde toegeven op je concurrent tijdens de kwalificatie is een flinke psychologische tik. Het zijn recent vooral Hamilton en Mercedes die nog een versnelling achter hand lijken te hebben, juist uitgerekend nu de rivalen zoekende zijn.

En gek genoeg geeft dat ook enige hoop.

Volgens metingen is het niet per se Mercedes dat opeens in een extra versnelling schiet, maar Red Bull dat in de vorige blijft steken. Kortom: het Duitse fabrieksteam verdwijnt waarschijnlijk niet opeens aan de horizon deze zondag. De snelste ronde Verstappen bij de GP van Qatar (met name sneller, dan winnaar Hamilton) geeft de burger enige moed.

Een voorspelling in trant van ‘het zou mooi zijn als’ – dat is én blijft koffiedik kijken bij zo een complexe sport. Hoe dan ook: na jaren van voorspelbare zondagen met de Mercs aan kop, maakt dat het juist zo ontzettend mooi. Voor de fans is het vooral nog even lekker genieten van deze show, van staaltje ‘filmscriptformaat’ welteverstaan. De kans op vuurwerk is aanzienlijk nu de finale nadert, dus vooral kijken dit weekend!