Drie races resteren in het wereldkampioenschap van 2021. De beide titels nog onbeslist: all to play for tussen Mercedes en Red Bull Racing dus. De Grand Prix van Qatar is het eerstvolgende hoofdstuk uit het spannendste seizoen in jaren – let’s dig in met een vooruitblik op GP Qatar: voor het F1-circus het grote onbekende in de woestijn.

Vooruitblik GP Qatar: survival of fittest op onbekend Losail International Circuit

De caravaan arriveert in Qatar, voor het eerst bij het woestijncircuit Losail International Circuit. Vooral bekend van MotoGP – de koningsport der gemotoriseerde tweewielers host er al sinds 2004 jaarlijks een GP. Het circuit, gelegen nabij hoofdstad Doha, kent een lengte van 5.38 kilometer. Er is gekozen voor één DRS-zone op de start-finish straight, waarvan het meetpunt ligt voor de laatste (zestiende) bocht.

De baan werd destijds in een jaar uit de grond gestampt, met het doel voor het hosten van de bovengenoemde klasse. Mede daardoor is het ontwerp toegespitst of een flow met snelle- en middelsnelle-bochten. Type bochten waar Mercedes in 2021 lijkt te hebben.

Racen tijdens ondergaande zon op Losail International Circuit

Door de pittige temperaturen overdag, kiest ook de Formule 1 om te racen op Losail International Circuit in de schemer van de late middag. Typisch voor races in het Midden-Oosten overigens. Het aspect van afnemende baantemperaturen in combinatie met een onbekend circuit, maakt het voor teams echter des te onvoorspelbaarder. De tweede vrije training optimaal benutten is cruciaal – deze wordt verreden op hetzelfde tijdstip als de kwalificatie en de race – en dat maakt de verzamelde data essentieel.

Tijdschema Grand Prix Qatar 2021 (tijden in +1GMT / lokale tijd)

Vrijdag 19 november:
Vrije training 1: 11:30 – 12:30u
Vrije training 2: 15:00 – 16:00u

Zaterdag 20 november:
Vrije training 3: 12:00 – 13:00u
De kwalificatie: 15:00 – 16:00u

Zondag 21 november:
Grand Prix Qatar: 15:00 – 17:00u

Mercedes keert kansen in kampioenschap naar eigen hand

Hoe dan ook: dit weekend is hét toch vooral het strijdtoneel van de buitengewone Max Verstappen en zevenvoudig wereldkampioen slash titelverdediger Lewis Hamilton. Twaalf punten scheidt in de de showdown voor de titel, in het voordeel van de nog ongekroonde Prins van Formule 1. Net toen wij dachten: ‘Max Verstappen pakt die titel eindelijk, daar in Brazilië’. Nu is het beeld totaal anders. De rivaliteit – inmiddels titanenstrijd – tussen de Red Bull-coureur en Lewis Hamilton van Mercedes  gaat tot het bittere eind door.

Puur kijkend naar de verhoudingen in Brazilië – het laatste meetpunt – kun je stellen dat Mercedes weer de overhand heeft gekregen met een P1 en P3. De pijnlijke vraag voor Red Bull: waarom de Mercedessen opeens zo vliegen? De nieuwere verbrandingsmotor leek tot voor kort de Achilles van de Zilveren Pijlen, maar ontpopt zich tot een ware dark horse. Spannend. Hoeveel vermogen kunnen ze eruit persen met wat er aan motoronderdelen resteert? We gaan het spoedig weten!