De Grand Prix van Groot-Brittannië staat op het programma dit weekend. Formule 1 arriveert op Silverstone in het weekend van 1-3 juli 2022. De Britse GP is in vele opzichten verweven met de F1, in dit vooruitblik lees je wat je kunt verwachten dit weekend.

Vooruitblik Britse GP: ‘rijden als vliegen met een gevechtsvliegtuig’

Silverstone is een circuit dat al sinds 1950 bijna onafgebroken een deel uitmaakt van de F1-kalender. Het circuit ligt op een voormalig Brits militair vliegveld, veel van de originele karakteristieken zijn nog aanwezig. Silverstone Circuit is bovendien het circuit waar zes van de zeven in Engeland gehuisde teams binnen enkele kilometers gevestigd zitten. 

Maar ongetwijfeld het mooiste aspect van de Britse GP? Snelheid. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

In een moderne F1-auto is het gedeelte tussen bocht 8 en 16 bijna volledig vol gas. Ter vergelijking in de vorige generatie F1-auto’s remden coureurs maar gedurende 11 procent van de ronde – het laagste percentage van een seizoen. 

Nieuwe auto’s op Silverstone nog vraagteken in opzicht van actie

Hoe dat uitpakt in de nieuwe auto’s is afwachten. Idealiter is volgen en aanvallen de opener voor meer inhalen op Silverstone. De twee DRS-zones op het 5,891 kilometer lange circuit spelen ongetwijfeld een hoofdrol. Met name bij de tweede DRS-zone, die geactiveerd wordt op het rechte stuk tussen bocht 14 en 15. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Inhalen zonder DRS is wellicht mogelijk, maar het zal lef vergen en voldoende overspeed. Iets wat de slipstream alleen juist minder genereert in 2022. Het is de vraag wat de coureurs bereid zijn te riskeren hier met het budgetplafond malheur op de achtergrond. Crashen is momenteel een duurdere business dan plekken verliezen.

Onstuimig Brits weekend voorspelt bij GP op Silverstone

Met verwachte regen op de vrijdag en zaterdag is het weekend van de Britse GP… typisch Brits. Hoe dat uitpakt, in opzicht van meegebrachte updates door F1-teams, is dan snel een overkoepelend thema.

Met een droge zondag in het vooruitzicht, zijn de teams meer overgeleverd aan de elementen in de voorbereiding erop. Regen verstiert geregeld het vinden van de juiste afstelling voor een droog circuit. De teams en coureurs die meeste halen uit veranderende omstandigheden zijn dit weekend in een zeker voordeel.

Vooruitblik Britse GP: Ferrari verliest snel momentum: winnen op Silverstone cruciaal

Dit Grand Prix-weekend is het volgende hoofdstuk in de nog levende titelstrijd. Maar nu de energiedrankjesfabrikant op stoom is met een reeks aan overwinningen, kan Ferrari met de tiende race in het vooruitzicht eigenlijk al geen punten meer verliezen. Red Bull staat op 304 punten, Ferrari heeft er 228. Ook titelverdediger Max Verstappen loopt uit op Ferrari-coureur Charles Leclerc (175 VS 128 punten). 

Als ‘net niet genoeg’ het mantra blijft van de Italiaanse formatie, dan rust gelukkig nog de zomerstop voor bezinning. Maar is Red Bull daarna nog steeds sterker bij de GP van België en de Dutch GP? Dan kan Ferrari samen met Mercedes inpakken dit jaar en wordt Red Bull ongetwijfeld dominant wereldkampioen. Koffiedik kijken wel. Maar toch, deze Formule 1-weekenden rond de zomerstop wegen zwaar mee.

Hoe laat begint de GP van Groot-Brittannië 2022?

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 1 juli 14:00 – 15:00
Vrije Training 2 vrijdag 1 juli 17:00 – 18:00
Vrije Training 3 zaterdag 2 juli 13:00 – 14:00
Kwalificatie zaterdag 2 juli 16:00 – 17:00
Race zondag 3 juli 16:00 – 18:00
Foto: Red Bull Contentpool