Sports

Dit zijn de voordelen van een goede conditie

voordelen van een goede conditie

Je moet er even voor werken, maar als je een goede conditie hebt, kun je veel dingen een stuk beter uitvoeren. Hier vind je de voordelen van het hebben van een goede conditie hebben.

Snel een goede conditie opbouwen

Hoe beter je conditie is, hoe langer je een training kunt volhouden op hoog niveau. Het duurt lang voordat je een goede conditie hebt opgebouwd en het is ook belangrijk op je conditie op peil te houden. Wanneer je een poosje niks doet, is de kans groot dat je conditie alweer naar een laag pitje is gezakt. Je bouwt snel een goede conditie op door bijvoorbeeld veel duurtrainingen te combineren met intensieve, korte trainingen zoals HIIT. Hierbij is het belangrijk dat je echt tot het uiterste gaat. Je moet jezelf altijd nét iets verder dwingen. Op deze manier kun jij ook onderstaande voordelen van een goede conditie ervaren.

De voordelen van een goede conditie

Dat een beetje fit zijn niet alleen goed is voor je looks, maar vooral voor je de gezondheid van je lichaam hoeven we je niet meer te vertellen. Maar, wat de precieze voordelen van een goede conditie zijn is voor veel mensen niet duidelijk. We hebben er 5 voor je op een rij gezet.

1. Je voert trainingen beter, sneller en langer uit

Met een goede conditie kun je workouts in de sportschool of trainingen op het sportveld beter, sneller en langer uitvoeren. Het grootste voordeel van een goede conditie is dat je door kan gaan waar andere stoppen. Tijdens een voetbalwedstrijd is het van uiterst belang dat je ook in de laatste minuten topfit bent.

2. Je herstelt sneller na een inspanning

Een ander voordeel van het hebben van een goede conditie is dat je lichaam sneller herstelt na een inspanning. Je hebt bijvoorbeeld een kortere pauze nodig en hierdoor kun je de tijd nuttiger besteden.

3. Kans op blessures neemt af

Met een goede conditie is de kans op blessures kleiner. Je lichaam is gewend om langdurig aan de slag te gaan en hierdoor heb je minder snel last van blessures of kleine kwaaltjes.

4. Minder kans op hart- en vaatziekten

Met een goede conditie voel je jezelf minder snel moe. Met een continue vermoeidheid is de kans groter dat je hart en hartvaten het begeven. Door zo nu en dan te sporten en je conditie op peil te houden, wordt je minder snel moe.

5. Je bent stress-bestendiger

Het laatste voordeel van een goede conditie is dat je stressvolle situaties beter onder controle hebt. Met een goede conditie ben je minder snel moe, gepikeerd en gestrest.