Mocht je nog een reden zoeken om een avondje of zelfs een heel weekend zonder vriendin door te brengen, dan geven we je nu de beste aanleiding die je ooit hebt gehoord. Het blijkt namelijk bijzonder goed te zijn voor je gezondheid om even als mannen onder elkaar tijd door te brengen. De bromance dus. Zo verlaagt het de stress, leef je langer en ben je minder vatbaar voor de griep. Kortom, op stap gaan met je vrienden is het recept voor een gelukkig leven.

De bromance zorgt voor een gezonder leven

Wat je wellicht altijd al dacht, blijkt nu ook wetenschappelijk te zijn bewezen: quality time met je vrienden is niet alleen prettig, het blijkt ook nog eens een zeer positieve impact op je gezondheid te hebben. Op zich hebben we dus alle reden om de uitkomsten toe te juichen. Dat de bromance voordelen heeft klinkt logisch, maar toch moeten we een kleine kanttekening maken. Het onderzoek van de Universiteit van Californië maakte namelijk gebruik van ratten.

bromance

Leve de bromance

De mannelijke ratten werden voor het onderzoek gezellig met z’n tweeën opgesloten in een kooi en vervolgens geobserveerd. De ratten maakten een vrolijke en opgewekte indruk, bovendien was het gehalte oxytocine hoog. Dit laatste is een goede indicator voor het welzijn, oxytocine is namelijk het hormoon wat helpt om stress te verlagen.

De volgende fase van het onderzoek was om de ratten die eerst samen opgesloten zaten, te gaan scheiden. Dat bleken ze niet echt te kunnen waarderen. Opvallend genoeg bleek een hereniging juist positief. De ratten gedroegen zich zelfs vrolijker dan voor hun scheiding.

Mannen hebben geen diepgang nodig

Uiteraard is het niet mogelijk om aan de ratten te vragen of ze daadwerkelijk blij waren om hun ‘vriend’ weer te zien, het hoge oxytocine-gehalte is echter wel een goede indicator in dit bromance onderzoek. Voor Elizabeth Kirby, de hoofdauteur van de studie en verbonden aan de Stanford University, is er geen twijfel mogelijk. Op basis van het onderzoek stelt ze dat het samen zijn een positieve invloed heeft op de ratten. Volgens Kirby heeft het gedrag van ratten veel weg van het gedrag van mensen in een sociale setting. ‘Sociaal zijn, verhoogt oxytocine-gehaltes en dat beschermt mensen op hun beurt weer tegen stress’, zegt ze. Dat betekent overigens niet dat er sprake hoeft te zijn van een diepe vriendschap.  ‘Het oxytocine-niveau gaat omhoog bij zelfs al heel oppervlakkige vormen van sociale bonding.’

bromance

Opvallend genoeg is niet de diepte van de vriendschap van belang, maar de connectie tussen mannen onderling. Dit was ook al de conclusie die Geoffrey Greif, hoogleraar sociologie aan de University of Maryland, eerder trok. Hij is de auteur van Buddy System: Understanding Male Friendships. Volgens hem is een gewone vriendschap genoeg om het gewenste effect van een bromance te bereiken in tegenstelling tot vrouwen, die juist diepgang nodig hebben in hun vriendschappelijke relaties met andere vrouwen.

Bron: MT