De zesde Grand Prix van de 22 races-tellende Formule 1-kalender is aanstaande op Circuit de Barcelona-Catalunya. De Grand Prix van Spanje markeert een nieuw hoofdstuk in de strijd tussen Ferrari en Red Bull Racing & Max Verstappen versus Charles Leclerc. Wij blikken vooruit in deze voorbeschouwing van de Grand Prix van Spanje. Wat kun je verwachten en wanneer precies, lees je hieronder uitgebreid.

Voorbeschouwing Grand Prix van Spanje: een zonnig vooruitzicht in verschiet

De komst van Spaanse Grand Prix betekent óók dat wij voor de komende tijd voornamelijk Europese Grands Prix voorgeschoteld krijgen. Kortom: lekker op de vaste tijd van 15:00 uur voor de buis aanschuiven. 

De reeks aan vertrouwde, Europese circuits biedt voor verschillende coureurs ook extra houvast. Het is ervaring die helpt bij het opbouwen van tempo evenals het vinden van vertrouwen tijdens een raceweekend. Voor de jongere coureurs, zoals Guanyu Zhou en Mick Schumacher, biedt dat de mogelijkheid om op de eerdere gereden kilometers te kunnen leunen. De juniorenklassen waar zulke coureurs uit doorstromen, rijden namelijk vooral in Europa.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Waarom de Spaanse Grand Prix voor verschillende coureurs als thuiskomen voelt

Ook een oude rot kan op Circuit de Barcelona-Catalunya mogelijk leunen op eerdere succeservaringen. Voor iemand als de tweevoudig wereldkampioen en Alpine-coureur Fernando Alonso is de Spaanse Grand Prix in dat opzicht een homecoming. De eveneens uit Spanje afkomstige Carlos Sainz van Ferrari zint daarentegen nog steeds op zijn eerste overwinning. Wellicht dat de ruim aanwezige support van zijn landgenoten tot een mooie prestatie motiveert?

Een coureur die hier vorig jaar de overwinning pakte – Lewis Hamilton van Mercedes – kan ook wel een succeservaring gebruiken. Lewis staat zesde in het kampioenschap met 36 punten. Zijn van Williams overgewaaide teamgenoot George Russell staat intussen knap vierde met maar liefst 59 punten. Hamilton won de GP van Spanje zes keer. Hiermee staat hij op gelijke hoogte met Michael Schumacher. Het zal de W13 van de Brit niet opeens harder doen rijden, maar biedt toch houvast in vergelijking met racen op geheel nieuwe circuits als de Miami International Autodrome

Voorbeschouwing Grand Prix van Spanje: Barcelona is een thuiswedstrijd voor liefhebbers

Maar goed. Barcelona betekent voor de meeste Nederlandse Formule 1-fans toch echt één ding. Zes jaar geleden werd hier de stormachtige opkomst van Max Verstappen vereeuwigd met een bijzondere zege. Die herinnering blijft, ongetwijfeld des te meer voor Max zelf, en het is er eentje om nooit meer te vergeten. En waar de Ferrari’s met Imola een eerste thuiswedstrijd van dit jaar kregen, is de race in Barcelona toch ook een thuiswedstrijd voor de Nederlandse fans van Verstappen. Niets te klagen dus, want we zijn best wel verwend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Sessietijden Grand Prix van Spanje 2022 op Circuit de Barcelona-Catalunya:

VRIJDAG 20 MEI VRIJE TRAINING 1: 14:00 – 15:00u
VRIJDAG 20 MEI VRIJE TRAINING 2: 17:00 – 18:00u

ZATERDAG 21 MEI VRIJE TRAINING 3: 13:00 – 14:00u
ZATERDAG 21 MEI DE KWALIFICATIE: 16:00 – 17:00u

ZONDAG 22 MEI GRAND PRIX SPANJE: 15:00 – 17:00u