Nu is het vrij gewoon dat er geregeld een fiets, soms een auto, of zelfs een pistool in de Amsterdamse grachten belandt. Maar wat deze magneetvisser in Amsterdam tevoorschijn toverde is een hele zeldzame aanwinst. De hobbyist trok zondagmiddag niet één, maar twee raketwerpers uit het water in Amsterdam-Oost.

Explosieven Opruimingsdienst ter plaatse

Naar het precieze verhaal kun je alleen maar gissen. Een aanslag die niet doorging maar uitmondde in een achtervolging – of wat je wilde fantasie maar invult! De waarheid is inmiddels min of meer naar boven gekomen met de vondst. En zo snel weer vergeten: de twee anti-tankgranaten, aldus de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, zijn inmiddels op een speciale plek tot ontploffing gebracht.

Magneetvisser getipt over raketwerpers in grachten Amsterdam

De oud-militair werd getipt door buurtbewoners – ‘dat er een plastic zak op de bodem zou liggen’. In gesprek met NH Nieuws werd duidelijk dat het kwartje daarna snel viel – de wapens moesten wel echt zijn: “Ik heb in dienst gezeten en weet niet beter.” De wapens zijn Russisch van oorsprong voegt hij er tenslotte aan toe – het type is onbekend.

Het is niet de eerste keer dat de magneetvisser dusdanig beet heeft in de hoofdstad: zo stuitte hij al eens op een granaat nabij de Brouwerij ’t IJ. Evenmin is dit de laatste bazooka die de magneetvisser uit het water haalde.

De liefhebber van vissen die liever voor ‘levende’ prooi kiest – die is ongetwijfeld dolblij met zoiets als dit drijvende vissershuisje!