Al in de tijd van sinds jaar en dag steken mensen de woeste zee over, om zo op hun gewenste bestemming te komen. Maar de natuur is niet altijd even betrouwbaar en dat zorgt ervoor dat er duizenden schepen naar de bodem van de oceaan zijn gezonken.

Soms is het niet de natuur die voor dit soort taferelen zorgt, maar zijn het mensen zelf die een schip, goederen of andere zaken laten zinken. Gedurende de Tweede Wereldoorlog gebeurde dit misschien wel vaker dan ooit tevoren. Met gigantische aanslagen op zee, middels torpedo’s, onderzeeërs, vliegdekschepen, marineschepen en met als absoluut ‘hoogtepunt’ de heftige aanslag op Pearl Harbor.

Omdat de oceaan immens groot is, komt men niet dagelijks het wrak van een gezonken schip tegen. Er worden hele zoektochten gedaan naar overblijfselen. Onlangs is het wrak van het Amerikaanse vliegdekschip USS Lexington op de bodem van de oceaan gevonden, zo’n achthonderd kilometer van de kunst van Queensland, Australië.

Slag om de Koraalzee

Dit schip dat tijdens de Slag om de Koraalzee is gezonken, ziet er nog verassend goed uit. Veel voertuigen en wapens zijn nog prima intact. Zo vonden de ontdekkers van het wrak een aantal vliegtuigen. Voor de kenners onder ons, ze luisteren naar de naam Grumman F4F-3 Wildcat en er zijn zeven Douglas TBD-1 Devastators gevonden. Als we de video en de foto’s mogen geloven, zijn het niet de minste voertuigen. Het gebeurt wel vaker dat dit soort vondsten nog goed intact zijn, maar dit lijkt een unicum te zijn.

Vliegdekschip vondst

Het schip werd in 1942 onder vuur genomen door de Japanners die meerdere torpedo’s en bommen op het schip afvuurden. Vliegdekschip de USS Lexington werd sindsdien (al meer dan 75 jaar!) vermist. Nadat het schip geraakt was, kon een groot deel van de bemanning nog ontsnappen, omdat het schip in eerste instantie nog een tijd lang bleef drijven. Uiteindelijk wisten 2735 bemanningsleden de aanval te overleven. Desalniettemin kwamen er 216 mensen om het leven. Het schip ging uiteindelijk ten onder omdat er een grote ontploffing op een deel van het schip plaatsvond.

Multi-miljonair en mede-oprichter van Microsoft, Paul Allen vond samen met zijn crew het gezonken schip. Hij stopt geld in het vinden van wrakken op de bodem van de oceaan. “Het is een eer om de mensen die op de USS Lexington hebben gewerkt een eer te bewijzen”, meldt Paul Allen.