De Formule 1 van dichtbij beleven is een bucketlist-item bij uitstek. Met de juiste voorbereiding kun je namelijk een onvergetelijke herinnering maken met je F1-lievende vrienden. Maar hoe ziet één belangrijke kostenpost eruit? En hoe verhoudt dat zich in opzicht van waarheen je wilt gaan om de F1 hoogstpersoonlijk mee te maken? Kortom: hoe duur zijn de tickets van de verschillende races in Formule 1?

Wat de totale prijs naast de Formule 1 tickets óók bepaalt

De prijzen van verschillende Formule 1-tickets variëren enorm. Ze beginnen bij zo laag als ongeveer 100 euro voor een heel raceweekend, tot zelfs enkele duizenden euro’s per ticket. Maar hoe dan ook: met alleen de tickets kom je er nog niet natuurlijk. De kosten van verblijf en vervoer zijn namelijk ook een belangrijke kostenpost binnen het budget.

Aangezien Europese Grands Prix gemiddeld het goedkoopste zijn om te bezoeken en tegelijkertijd het dichtst bij zitten, kun je er over het algemeen vanuit gaan dat je binnen de EU doorgaans goedkoper vliegt óf zelfs nog met je eigen auto kunt afreizen om kosten te drukken. Een auto helpt in vele gevallen om je uitgaven te verlagen – ook als je die ter plekke huurt. 

Gouden tip: overweeg te gaan met je eigen auto of huur een auto terplekke

Vervoer, van en naar het circuit – met name vanaf je accommodatie – kan vanwege de toegenomen vraag in de regio al snel erg hoog uitvallen. Zonder een ‘eigen’ auto ben je evengoed beperkter in het boeken van een hotel of Airbnb die toevallig iets verder van het circuit ligt. Een handvol kilometer extra op de snelweg afleggen kan je keuze van overnachting vergroten en de gemiddelde prijs per nacht tegelijkertijd verlagen.

Een goed voorbeeld – ondanks dat het aan te rijden is uit Nederland: de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps. De nabijgelegen hotels zijn ver van tevoren volgeboekt en in meeste gevallen zijn zelfs dan de prijzen per nacht, per persoon, honderden euro’s. Dat geldt evengoed voor de Grand Prix van Monaco. Trans-Atlantische Grands Prix – denk aan landen die per definitie op zich duur zijn, zoals Qatar of Singapore. 

Verschillende types van F1-tickets en wat het voor de prijs betekent in 2022

Als instapprijs kun je een general admission ticket overwegen. Deze zijn verreweg het goedkoopste en omvatten staanplaatsen in de daarvoor ingedeelde zones. Heel soms zijn er daar tribunes, maar dan ben je niet verzekerd van een eigen zitplek met nummer. De doorgewinterde koopjesjagers staan vaak vroeg aan de poort te wachten met opklapbare stoeltjes om de beste staanplaatsen te claimen. 

Je bent weliswaar een stuk vrijer om je te verplaatsen, maar het is ook een kwestie van geluk en kennis. Het is in alle gevallen belangrijk om te weten of er in de buurt een scherm staat waarop je kunt kijken. Zonder een scherm mis je namelijk veel van hoe de race verloopt.

Grandstand en tribune tickets: duurder, maar vaak beter

Voor een general admission ticket bij de GP van Hongarije ben je verreweg het minste geld kwijt: 99 euro per persoon voor een heel weekend. Daarna volgt de GP van België, ongeveer 155 euro, een soortgelijke prijs geldt in Oostenrijk. Als je general admission aanschaft voor de Grand Prix van Austin in de Verenigde Staten, dan kom je al snel uit op 550 euro per persoon, terwijl de general admission bij de seizoen finale op Abu Dhabi ongeveer tussen de laatstgenoemde prijzen zit. 

Grandstand / tribune-tickets kosten vaak aanzienlijk meer (twee, drie of soms vier keer zoveel) maar bieden een veel beter uitzicht. Ook hier geldt: de tickets voor een heel weekend zijn meestal voordeliger qua gemiddelde prijs, terwijl enkel de zondag boeken iets goedkoper uitvalt. Maar als je een flinke afstand reist ervoor, dan is een bezoek van één dag meestal erg kort. Het is vooral een kwestie van onderzoek doen en te vergelijken. Een vroegboekkorting van 10-20 procent geldt vaak als je een seizoen vooruit kijkt. Evenals dat in sommige gevallen een race maanden eerder al uitverkocht kan zijn. 

Zo duur zijn Formule 1 tickets: hospitality pakketten voor de ultieme ervaring

Tenslotte nog de beste en meest dure optie: er zijn ‘hospitality experience’ pakketten te koop. Voor bedragen die variëren van 1000 euro tot meerdere ‘K’s’ krijg je een exclusieve ervaring. Denk aan verreweg het beste uitzicht: volledig verzorgd eten en drinken, evenals soms de kans om de coureurs en teams van dichtbij in actie te zijn door middel van een rondleiding op rustige momenten. 

Kortom: hoe duur de verschillende Formule 1 tickets zijn, hangt af van de locatie en het type ticket dat je koopt. Er is voor elke portefeuille een keuze. Met een beetje zelfredzaamheid zoals een auto ter plekke kun je tenslotte aardig besparen op je totale kosten.