Other

Zo groot is het verschil in bruto loon tussen België en Nederland

verschil bruto loon belgië nederland

Nederlanders en Belgen zijn – als het op geld aankomt – bijna identiek. Dan bedoelen we niet dat onze zuiderburen ook vinden dat ze te weinig krijgen, maar het is in beide landen nog altijd een taboe om te praten over je verdiensten. Waar het voorheen nog zo was dat de Hollanders meer verdienden, hebben de Belgen een inhaalslag gemaakt. De belangrijkste vraag is nog altijd hoe het salaris zich verhoudt met het gemiddelde. Dit is het verschil in bruto loon tussen België en Nederland.

Verschil in bruto loon tussen België en Nederland

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Belgen hebben het net iets beter voor elkaar. Ze krijgen dus net iets meer dan hun Nederlandse buren. Zo ligt het gemiddelde salaris in België op 3.832 euro en moeten wij het doen met 3.794 euro. Dat verschil in bruto loon tussen Nederland en België is dus minimaal. We moeten daarbij wel aantekenen dat het hierbij gaat om de gegevens van 2020, bovendien zijn het bruto bedragen. Het heeft dus weinig zin om je baas direct om een loonsverhoging te vragen met dit artikel als beste argument.

Recordinflatie

Bij het horen van het bedrag wat de Belgen gemiddeld verdienen denk je al snel dit voor 50 procent van de bevolking geldt. Ook dat is niet waar. Hoewel er een verschil is in het bruto loon tussen België en Nederland, verdient 41 procent van de Belgen dat bedrag of juist nog meer. Een kleine meerderheid zal het dus met minder moeten doen. In Nederland is die situatie vergelijkbaar. Nu is dat salaris niet zaligmakend, zeker niet als je beseft dat beide landen te maken hebben met een recordinflatie.  Voorlopig ziet het er overigens niet naar uit dat die situatie snel zal veranderen. Hoeveel je dus ook verdient, je dagelijkse boodschappen blijven aan de dure kant. Al kan je enigszins besparen door de goedkoopste supermarkt te bezoeken.

Onderhandelen kan lonen

Nu je weet wat het verschil is tussen het bruto loon in België en Nederland kunnen we ons voorstellen dat je graag er iets bij wilt hebben. Opslag dus. In veel gevallen zal je hier een balletje over willen opgooien tijdens je eerstvolgende evaluatiegesprek, maar daar hoef je feitelijk niet op te wachten. Mocht je van mening zijn dat je meer verdient dan je krijgt, trek dan gerust aan de bel. Dat zou ook verstandig zijn omdat veel bedrijven juist nu zitten te springen om personeel. De kans is dus groot dat je met de juiste argumenten je werkgever kan overtuigen van je waarde en hij of zij zal vaak bereid zijn om je een betere beloning te geven. Zorg in dat geval wel voor de juiste argumenten.

Bron: Manners