Actueel

Wie zijn de vermisten op de Titanic-duikboot Titan?

vermisten titanic-duikboot

Heel de wereld is in de ban van de Titanic-duikboot. Afgelopen zondag vertrok het vaartuig, op zoek naar het wrak van de Titanic in de Atlantische Oceaan. Nog geen twee uur later, verloor de duikboot contact met de bovenwereld. Wie zijn de inzittenden? Dit zijn de vermisten op de Titanic-duikboot.

Met man en macht zoeken naar Titan

De zoektocht naar de vermiste onderzeeër bij de Titanic verloopt moeizaam. Volgens de Amerikaanse kustwacht hebben de vijf inzittenden nog tot en met donderdagmiddag zuurstof om te kunnen overleven.

Het vaartuig is net zo groot als een kleine vrachtwagen en is vooralsnog onvindbaar. Ook kan men geen contact krijgen met de duikboot. Hoewel de tijd begint te dringen, is er hoop op een goede afloop, aldus Erik Hasselman, directeur van het commerciële duikbootbedrijf U-Boat Worx in Breda. Hij vertelt aan de NOS dat de Titan, zoals de boot heet, op tijd gevonden kan worden.

Al zijn er ook twijfels over de veiligheid van het bootje. Zo was David Pogue, een verslaggever van het Amerikaanse CBS News die zelf met het vaartuig dook, erg verbaasd over de geïmproviseerde onderdelen van de duikboot. Ter beeldvorming: de duikboot werd, tijdens zijn expeditie, bestuurd met een apparaat dat veel wegheeft van een controller van een spelcomputer.

View post on Twitter

Dit zijn de 5 vermisten op de Titanic-duikboot

Naast de zoektocht naar de boot, wordt er ook vakkundig gespeurd naar de identiteit van de vijf vermisten op de Titanic-duikboot. De identiteiten van drie van de vijf inzittenden zijn inmiddels bekend, maar over twee anderen bestaat nog enige twijfel.

View post on Twitter

Hamish Harding (59)

De eerste in het rijtje van de vijf vermisten op de Titanic-duikboot is Hamish Harding. Deze 59-jarige Britse miljonair heeft avonturiersbloed door zijn aderen stromen. Zo heeft hij onder andere expedities gedaan naar de ruimte en het diepste punt van de Marianentrog. Ook de duik naar het wrak van de Titanic stond op zijn bucketlist.

De in de Verenigde Arabische Emiraten woonachtige miljonair was vooraf erg verheugd over de trip. “Gezien de strenge winter in Newfoundland wordt deze missie waarschijnlijk de enige bemande expeditie naar de Titanic dit jaar”, zo schreef hij trots op Facebook.

Zijn stiefzoon heeft bevestigd dat Harding zich in de duikboot bevind. Hij heeft iedereen opgeroepen om voor hem te bidden.

Shahzada (49) en Suleman Dawood (19)

Naast Harding zijn er twee andere vermisten op de Titanic-duikboot bevestigd: Shahzada en Suleman Dawood. De 49-jarige Shahzada is vice-voorzitter en management consultant van het familiebedrijf Dawood Group. De Brits-Pakistaanse zakenman is naar verluidt één van de rijkste mensen van Pakistan. Shahzada wilde samen met zijn 19-jarige zoon het avontuur van hun leven beleven.

Stockton Rush (61)

Stockton Rush is naar verluidt ook één van de vermisten op de Titanic-duikboot. Rush is de CEO en oprichter van de reisorganisatie OceanGate Expedition.

In een lang interview, dat eind vorig jaar werd gegeven, zei Rush herhaaldelijk dat de ontdekkingsreizigers veilig zijn en over de nodige zuurstof beschikken om te overleven. Al onderstreepte hij ook de risico’s van de 250.000 dollar kostende expeditie: “Weet je, er is een grens. Weet je, op een gegeven moment is veiligheid pure verspilling. Ik bedoel, als je gewoon veilig wilt zijn, kom dan niet uit bed.”

Paul-Henri Nargeolet (73)

Over de aanwezigheid van Paul-Henri Nargeolet in de Titan bestaat nog enige twijfel. Al vermoedt men dat hij aan boord is als bestuurder van de Titanic-duikboot. Dit gegeven is nog niet officieel bevestigd, maar uit een Facebook-post van eerder genoemde Harding valt op te maken dat Nargeolot wordt genoemd als één van zijn medereizigers.

De 73-jarige Fransman heeft een schat aan ervaring als het op expedities neerkomt; hij heeft meerdere expedities naar Titanic geleid en is hoofd van het onderwateronderzoek bij E/M Group.

UPDATE: Inmiddels is bekend geworden dat alle inzittenden zijn overleden. Moge zij rusten in vrede.
Bron: De Telegraaf.