Even snel over die doorgetrokken streep van rijbaan wisselen, een snel appje sturen, oranje en rood wel heel vloeiend in elkaar over zien lopen en 120 waar je 100 mag: we maken ons allemaal wel eens schuldig aan een (kleine) verkeersovertreding. Iets wat we maar beter héél snel af kunnen leren, want over een par maanden gaan de bedragen van verkeersboetes flink omhoog.

verkeersboetes

Verkeersboetes

De regels overtreden mag niet, daar zijn het regels voor. Doe je het wel, dan krijg je binnen een paar weken bezoek van een paarse envelop op je deurmat. Zelden zijn vier letters zo angstaanjagend as de C J I en B bij elkaar (voor de verkeersengeltjes onder ons: dit is het incassobureau wat je de boete levert). Boetesystemen zijn al eeuwen oud. Het is net als opvoeden: doet een kind iets stouts dan moet hij voor straf naar zijn kamer. Rijd je te veel boven het snelheidslimiet, dan neemt de overheid voor straf een hap uit je bankrekening. Een principe waar niets mis mee is, maar de verhoging van de bedragen van verkeersboetes die voor 2020 op de planning staat is wel even schrikken.

Hoge bedragen

Vanaf 2020 worden de prijzen voor verkeersboetes flink opgeschroefd. Zo betaal je voor 10 kilometer te hard binnen de bebouwde kom al 72 euro. Kijk je even niet goed op de meter en rij je 20 kilometer te hard? Dan kun je een rekening van 194 euro verwachten. Bij 30 kilometer (dan let je ook wel echt slecht op) is het maar liefst 340 euro. Rood aanzien voor sinaasappeloranje kost je 240 euro. Niet alleen te hard gaan of doorrijden bij rood kost je een vermogen, ook telefoneren achter het stuur wordt nog strenger aangepakt dan voorheen. Heb je je telefoon in de hand of aan je oor? Dan mag je mooi 240 euro overmaken naar de staatskas.

verkeersboetes

Overige boetes

Alle boetes gaan omhoog. Hier nog een paar om je te waarschuwen:

  • Gordel vergeten vast te klikken? – 140 euro
  • Linkerbaaaaan (terwijl het niet nodig is) – 140 euro
  • Rechts inhalen – 240 euro
  • En even toeteren naar de buurman? (en dus geluidsoverlast produceren zonder dat het nodig is) – 390 euro

Sommige geluksvogels ontduiken hun boete op wonderlijke wijze, maar de kans is groter dat je de boete vroeg of laat gewoon op je deurmat krijgt. Ben je niet het droomvoorbeeld van een weggebruiker dan wordt het hoog tijd je verkeersmanieren even flink aan te scherpen. Je hebt nog 3 maanden, dan gaan de verkeersboetes officieel omhoog.