Ben jij iemand die altijd alles vergeet? En dacht je dat er om die reden iets mis met je was. Die gedachte kan de prullenbak in, want uit een onderzoek blijkt dat vergeetachtigheid juist een teken is dat je hersenen prima functioneren. Wanneer je triviale details niet onthoudt betekent dit dat je hersenen het kaf van de koren kan scheiden en dus deze dus in staat is om dingen selectief te onthouden.

Canadese Universiteit

Dit gerucht was al eerder bekend, maar uit het laatste onderzoek dat is uitgevoerd door de Canadese Universiteit van Toronto blijkt dat dit waar is. Dit onderzoek is tevens gepubliceerd in het tijdschrift Neuron. De onderzoekers kwamen er namelijk achter dat de groei van neuronen in de hippocampus, (het deel van onze hersenen dat verband houdt met het geheugen) leek te bevorderen, wanneer men dingen vergeet. Om ruimte te maken voor de belangrijkste informatie en de nutteloze dingen te vergeten. Blake Richards, professor van de Universiteit van Toronto, was leidend auteur van het onderzoek en voegde het volgende toe als verklaring:

“We always idealize the person who can smash a trivia game, but the point of memory is not being able to remember who won the Stanley Cup in 1972. The point of memory is to make you an intelligent person who can make decisions given the circumstances, and an important aspect in helping you do that is being able to forget some information.” 

Eerder onderzoek

In 2007 werd dit eerder onderzocht. Toen werden er 20 gezonde volwassenen onderzocht aan de hand van een eenvoudige geheugentest. De onderzoekers gebruikten toen functionele magnetische resonantiebeeldvorming (FMRI) bij het onderzoek. Uit dit onderzoek bleek dat mensen de herhaling of makkelijke informatie minder goed herinnerde dan tegenstrijdige informatie. Michael Anderson van de Universiteit van Oregon zei destijds:

“The process of forgetting serves a good functional purpose. What these guys have done is clearly establish the neurobiological basis for this process.”

Conclusie

Richard en diens college Paul Frankland gebruikten eerder gepubliceerde papieren om tot een conclusie te kunnen komen. Uiteindelijk werd er veel bewijsmateriaal gevonden dat de functionele vergetelheid ondersteunt. De voordelen zijn dat de hersenen zich willen ontdoen van oude en nutteloze informatie als een oud wachtwoord. Ook is het makkelijker voor ons om eerdere gebeurtenissen te generaliseren, bijvoorbeeld wanneer je meerdere bezoeken hebt gebracht aan een winkel, in plaats van elk detail van elk bezoek van een plek te onthouden.

Dus als je de volgende keer moeite hebt tijdens een quiz, maak je dan niet druk. Je hersenen zijn dan gewoon bezig om nuttigere informatie op te slaan.