De elektrische fiets komt er in alle soorten en maten, maar we durven te wedden dat je van deze nog nooit hebt gehoord. De -nu nog onbekende- Z-Triton gaat de wereld veroveren. Althans, dat hoopt de bedenker van het voertuig. Het geheel is ontsproten aan het creatieve brein van Zeltini, een bedrijf uit Litouwen. Een van de heren, de Let Aigars Lauzis, vond de nodige inspiratie in Nederland en ging aan de slag om een unieke elektrische fiets te bouwen. Het resultaat is niets minder dan verbluffend.

Boot, huis en elektrische fiets in één deal

Een blik op de eerste afbeeldingen van de elektrische fiets de Z-Triton laat zien dat het gaat om de combinatie van een boot, een huis en een elektrische fiets. Geen alledaagse vinding dus. Toch zijn de Litouwers er behoorlijk van onder de indruk. Het idee voor het gevaarte ontstond tijdens een fietstocht vanuit zijn woonplaats Londen naar Tokyo. In Amsterdam moest hij overnachten. Dat deed hij in een woonboot en zo ontstond het idee voor een bijzonder project.

Nederland als inspiratiebron

Het lijkt leuk en uitdagend om van Londen naar Tokyo te fietsen. Dat is zeker geen eenvoudige reis, maar vanwege de vele stopplaatsen wel super interessant. Het probleem met dergelijke reizen is vaak het budget. Het is een kwestie van wikken en wegen als het gaat om het vinden van een acceptabele slaapplek en zo kwam de Let in Amsterdam terecht in een woonboot. Die ervaring was voldoende om zijn creatieve geest aan het werk te zetten. Alles met de meest multifunctionele elektrische fiets ten gevolge.

Multifunctioneel

De Z-Triton laat zich het best omschrijven als een multifunctioneel voertuig. Het ding vaart, je kunt er in overnachten, en bovendien is er plek voor twee personen. Om het geheel extra comfortabel te maken is het ook mogelijk om een fiets aan het voertuig te bevestigen, zodat je, als je eenmaal bent aangemeerd, snel uit de voeten kan om boodschappen te halen. Kortom, het is uniek en bijzonder inventief.

Zonne-energie

De Z-Triton is overigens niet zo primitief als je zou vermoeden. Het beschikt over een prima zonnepaneel en bijbehorende accu. Op die manier ben je (bijna) altijd voorzien van voldoende stroom voor de elektrische fiets. Daarnaast is er trapondersteuning aanwezig, net als een goede verlichting en de mogelijkheid om de temperatuur binnenshuis te regelen. Nog beter nieuws: de stroomvoorziening is voldoende om je smartphone op te laden. Mocht je nu zoiets hebben van: ‘ik wil het’, heb dan nog even geduld. Op dit moment kun je de Z-Triton alleen pre-orderen. Maar volgens de makers komt deze multifunctionele e-bike dit jaar op de markt. Iets om naar uit te kijken dus!