Voor een goede whisky hoef je niet veel te betalen. Zo koop je een twaalf jaar oude Cardhu al voor 26 euro en gaat een even oude Aberlour voor 28 euro over de toonbank. Wil je echter iets bijzonders hebben dan is het te hopen dat je over een goed gevulde portemonnee beschikt. De prijs is namelijk aan de hoge kant bij deze bijzondere, 43 jaar oude Talisker Xpedition Oak.

Unieke Talisker whisky

De Talisker 43 jaar oude Xpedition Oak is niet zo maar een malt whisky, maar is er een met een bijzonder verhaal. Deze release is samengesteld uit tien afzonderlijke vaten en er zijn ‘slechts’ 1830 flessen van verkrijgbaar. Dat aantal lijkt bijzonder en dat is het ook. Het is namelijk een eerbetoon aan het oprichtingsjaar van de distilleerderij. In hetzelfde jaar vertrokken de broers MacAskill van het eiland Eigg naar het eiland Skye en begonnen daar hun nu beroemde Talisker-distilleerderij.

Eerbetoon aan de oprichters

Het verhaal van de oprichting van de onderneming was de aanleiding om deze bijzondere whisky te produceren. Zo werd de whisky gemaakt met dezelfde vaten en duigen die zijn overgebleven van de oorspronkelijke reis die de broers maakten. Avonturier James Aiken nam deze mee toen hij de Talisker Whisky Atlantic Challenge volgde – een reis van 3.264, omgerekend 5.353 km mijl van La Gomera, Spanje naar Antigua, aan boord van zijn jacht Oaken Yarn. Eenmaal aan wal werden de duigen zorgvuldig getransporteerd naar Schotland om daar het rijpingsproces te voltooien, waarbij elk vat tien duigen kreeg.

Tallisker whisky

Classic Malt

De reis die de broers zelf ondernamen had nog een leuk bijkomstig effect: de zoute zeebries zou ongewild hebben gezorgd voor een extra smaakelement. De invloed van de lucht zorgde voor wat tonen van pekel, naast de gebruikelijke fruit-, kruiden-, eiken- en rooksmaken. Kortom, een bijzonder verhaal voor een meer dan bijzondere whisky. De Talisker whisky behoort immers niet voor niets tot de Classic Malts. Een adviesprijs van 3.575 euro is echter iets van een geheel andere orde. Toch is dat gezien de kwaliteit die je mag verwachten en de gelimiteerde oplage een redelijke prijsstelling. Sterker nog: het is goedkoper dan de meeste whisky’s die minstens zo exclusief zijn.

Eerste fles wordt binnenkort geveild

De eerste fles zal later dit jaar worden geveild. De opbrengst gaat dan naar Parley for the Oceans. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van het leven in de zee en de oceanen. Mocht je ondanks de forse prijs de whisky toch willen bestellen: vanaf nu is dat mogelijk bij de betere slijterijen.