Als het gaat om al dan niet goedkope imitaties hebben we al het een en ander meegemaakt. Van de ogenschijnlijk rommelig in elkaar gezette Vietnamese supercars van karton tot andere -meer inspiratieloze- producties. Beter goed gejat dan slecht bedacht is nog altijd een veel gebezigde methode. Is ook erg kostenbesparend. Geen dure ontwerpafdeling met afgestudeerde talentjes. Toch blijken sommige imitaties werkelijk bijzonder te zijn. De UAZ Hunter bijvoorbeeld, lijkt sprekend op de Land Rover Defender, met dit verschil. De versie van UAZ ziet er een stuk beter uit.

Russische Land Rover

Met een origineel ontwerp op de proppen komen is lastig, zeker als het de opvolger van een iconische wagen betreft. Land Rover heeft jarenlang mogen profiteren van de bijzonder succesvolle Defender. Mooie wagen, prima prestaties, maar ook daar komt een einde aan. Land Rover gooide het wat betreft de opvolger over een andere boeg en verraste de wereld met een modern uitziende en dito presterende nieuwe Defender.

Die nieuwe Defender bleek voor het Russische bedrijf UAZ een ware uitdaging te zijn. Dat kunnen wij beter doen dacht men en dus kwamen ze op de proppen met een wagen die verdacht veel lijkt op de oude Defender. Inderdaad, een imitatie die beter is dan het origineel.

Land Rover

UAZ Hunter Expedition

UAZ is een relatief onbekende fabrikant van functionele vierwielers in Rusland. Op zich niks mis mee, de Russen hebben wel vaker laten zien dat ze mooie dingen kunnen ontwerpen. Zo maakt men onder andere vrachtwagens, bussen, bedrijfswagens, terreinauto’s en alles wat daar zo’n beetje tussenin zit. Voor hun laatste wapenfeit hebben ze echter alle registers open getrokken. De UAZ Hunter Expedition is een typische wagen voor mannen die zich niet laten vertellen waar hun wagen aan moet voldoen, maar weten wat ze willen. Onverwoestbaar, stoer en degelijk dus. Bovendien, het zou zo maar het kleine broertje van de Defender kunnen zijn. De wagen is een slag kleiner, maar oogt bijzonder aangenaam en verleidelijk. Die wil je dus hebben.

Russische Defender, maar dan beter

De Expedition-trim uitvoering van de UAZ Hunter is het neusje van de zalm. Gigantisch grote BF Goodrich T/A-banden geven de wagen een extreem stoere look en zorgen ervoor dat de Hunter Expedition een flink stuk hoger op de wielen staat. De bodemspelling bedraagt hierdoor maar liefst 24.1 centimeter. De bullbar is compleet uitgevoerd en is eveneens gigantisch. De lier en het rek op het dak zitten er uiteraard bij en het geheel is uitgevoerd in de nadrukkelijk aanwezige kleur oranje. Het duidelijk, niets is aan het toeval overgelaten om de look en uitstraling van de Land Rover Defender G4-Challenge zoveel mogelijk te benaderen.

Interieur

Mocht je buitenkant van dit Russische gevaarte al interessant vinden, dan wacht je nog een aangename verassing aan de binnenzijde. De duidelijk zichtbare, feloranje kleur van de carrosserie is hier doorgetrokken. Het dashboard is dus ook lekker oranje gezind. Wellicht is dat het enige wat in visueel opzicht spannend is. De rest is namelijk zeer basic en degelijk uitgevoerd. Een echte mannenwagen dus, gebouwd om lang mee te kunnen rijden terwijl het onderhoud minimaal is. Op het technisch gebied is het weinig spannend, maar gewoon degelijk: de 2.6 viercilinder motor perst er een nette 128 pk uit met een koppel van 203 Nm. Klaar voor het ruige werk.

Land Rover