Food & Drinks

Tweelingbroers volgen 12 weken vegan en vleesrijk dieet: resultaat is ‘verrassend’

tweeling dieet

Om echt gewicht te kunnen verliezen zul je streng moeten zijn voor jezelf. Het probleem is echter dat er talloze verschillende diëten zijn en die werken niet allemaal even goed. Sterker nog, het zou zelfs beter zijn om een op maat gesneden voedingspatroon te volgen in plaats van het volgen van een bepaald dieet. Een Engelse tweeling ging zelfs zover door twee verschillende diëten te volgen.

12 weken lang streng diëten

Gedurende een periode van twaalf weken gingen Hugo en Ross Turner fanatiek aan de slag met hun persoonlijke dieet. Hun doel: achterhalen hoe het lichaam reageert op een veganistisch dieet en een vleesrijk dieet. Dit deed men overigens niet spontaan: de tweeling neemt namelijk deel aan een uitgebreid onderzoek naar tweelingen door de Twin Research & Genetic Epidemiology van het King’s College in Londen. “Omdat we genetisch identiek zijn, kunnen we verschillende voedingsmiddelen en regimes vergelijken en ontdekken wat voor ons werkt”, vertelde Ross. Hugo voegde eraan toe dat ze zichzelf ook niet echt proefkonijnen voelden omdat ze in de loop der jaren al vaker hadden deelgenomen aan een tweelingonderzoek van het King’s College.

Verrassende verschillen

De resultaten van het afvallen bleken voor de tweeling waren klein, maar wel verrassend te zijn. In vergelijking met Ross die wel gewoon vlees at, ervaarde Hugo een significante daling van zijn cholesterol en een betere bescherming tegen zijn vorm van suikerziekte. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk was. In het begin worstelde hij juist met het veganistische dieet en merkte hij een enorme trek in vlees en kaas. Hij hield het echter wel vol en voldoende zich na enige tijd juist een stuk energieker.

Vegan hoeft niet gezonder te zijn

Blijkbaar kloppen de beweringen uit de vegan community. Van het veganistische dieet wordt namelijk beweerd dat het een stabielere bloedsuikerspiegel tot gevolg heeft en meer energie geeft. Het normale, op vlees gebaseerde dieet daarentegen, veroorzaakte juist grote schommelingen. Nog interessanter is een heel ander effect. Het veganistische dieet zorgde namelijk ook voor een vermindering van de diversiteit van de darmbacteriën terwijl dit juist stabiel bleef bij het vlees- en zuiveldieet. Dit betekent dus dat Hugo, die een veganistisch dieet volgde, meer kans heeft om bepaalde ziekten te krijgen dan Ross.

Tweelingen zijn niet altijd identiek

In andere grootschalige onderzoeken naar tweelingen komen vergelijkbare resultaten naar voren. De manier waarop het lichaam suiker in de voeding verwerkt is blijkbaar voor iedereen weer anders. Professor Spector die het onderzoek leidde zegt juist dat de meeste identieke tweelingen gemiddeld slechts 25 tot 30 procent van hun microben met elkaar delen. Dit kan dus een verklaring zijn waarom iedereen anders reageert op voeding. Voor Hugo heeft het er in ieder geval toe gelid dat hij selectief is geworden als het gaat om zijn voedingspatroon. Eet gewoon gezond en gevarieerd is zijn advies.

Watch on YouTube

Beeld: Hugo en Ross Turner.
Bron: Indy100