Entertainment

Track Guide GP Hongarije: Terug naar de kindertijd op de Hungaroring

Hongarije track guide hungaroring

De Grand Prix van Hongarije wordt sinds 1986 onafgebroken georganiseerd op de Hungaroring. Wat deze racelocatie een bijzondere locatie maakt op de Formule 1-kalender, lees je in onze Track Guide van de Hungaroring

Track Guide Hungaroring: Een epitome van vergane successen Sovjet-Unie

Het circuit nabij Boedapest is Mogyoród, een dorpje nabij Boedapest. Het circuit werd gebouwd, nadat toenmalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone zijn zinnen had gezet op een Grand Prix in het land. Hongarije stond destijds nog bekend als een onderdeel van de Sovjet-Unie.

View post on Twitter

Het eerdere plan wat Ecclestone voor ogen had – een stratencircuit in een park van Boedapest – ging niet door. De lokale regering had een ander idee: een circuit in de buurt van de historische stad, met nabij een betere infrastructuur dankzij de snelweg. De Hungaroring werd binnen acht maanden gebouwd en opende in 1986 de poorten. De Hungaroring is één van de snelst gebouwde Formule 1-circuits ooit.

Terug naar de roots bij de Hongaarse GP

Het circuit in Hongarije ligt veel F1-coureurs dichtbij het hart, omdat het veel wegheeft van de circuits waarop zij raceten toen ze jong waren. De Hungaroring is net een outdoor kartbaan: weinig rechte stukken en veel technische, lange bochten. In een moderne F1-auto, die veel grip genereert, zijn de zijwaartse G-krachten in meerdere bochten hoog op dit kleine evenals snelle circuit.

View post on Instagram
 


Met een lengte van 4,281 kilometer en veertien bochten is dit één van de kortste circuits op de kalender. Het compacte karakter maakt het inhalen moeilijker eveneens. Daardoor hangt meer af van de kwalificatie die een goeie startpositie kan bieden.

Omdat de Hungaroring in een vallei ligt, daalt er van de ene op de andere dag veel stof neer. Het circuit wordt zelden gebruikt buitenom het weekend van de GP van Hongarije. Dit zorgt er samen voor dat de grip levels vroeg op de dag laag zijn. Eer dat er wat rubber op de baan gelegd is, wordt voorzichtigheid geboden. Zo laat mogelijk in de kwalificatie een ronde noteren – omdat de baan dan meeste grip biedt – is des te belangrijker daardoor.

Een bijzondere statistiek van de Hungaroring

Een interessante statistiek: wie op de Hungaroring wint, wordt in dat jaar waarschijnlijk geen wereldkampioen. Sinds dat de race wordt gehouden, wonnen maar twaalf F1-coureurs de wereldtitel nadat zij in Hongarije de grootste bokaal ontvingen. Dat komt op een winpercentage van ongeveer 30 procent neer. Een directe verklaring? Het kan toeval zijn natuurlijk. Of juist dat een F1-auto die, doorgaans op diverse circuits relatief competitief is, desondanks op het Hongaarse circuit iets minder competitief blijkt.

View post on Instagram
 


De GP van Hongarije is de afgelopen jaren traditiegetrouw de afsluiter van de eerste seizoenshelft. De GP van Hongarije is in 2022 op zondag 31 juli te zien om 15:00u.

Beeld: Red Bull Contentpool.