De Grand Prix van Canada is na twee jaar eindelijk terug op de Formule 1-kalender. En dat is feest. Waarom deze locatie van de Canada GP zo geliefd is, lees je in deze track guide van Circuit Gilles Villeneuve.

Track Guide Canada GP: Circuit Gilles Villeneuve als stukje terugkerende F1-historie

Een circuit dat veel weg heeft van Albert Park in Melbourne. Circuit Gilles Villeneuve is namelijk ook een stratencircuit dat jaarlijks opgebouwd wordt en zich in een park bevindt. Parc Jean-Drapeau is sinds 1978 de locatie van de Canadese GP. Het circuit kent een lengte van 4,3861 kilometer en bevat veertien bochten, inclusief twee DRS-zones.

In opzicht van de flow zogezegd: snelle sectoren worden afgewisseld door een aantal zones waar er hard geremd wordt. Het downforce pakket op de bolides is daardoor kleiner. Dat zie je vooral terug aan de grootte van de voor- en achtervleugels op Circuit Gilles Villeneuve.

Waar Circuit Gilles Villeneuve vooral om bekendstaat

Circuit Gilles Villeneuve is in principe vrij krap, waardoor inhalen buiten de DRS-zones en bij het uitremmen voor de scherpere bochten extra veel lef en precisie vergt. Ook hier geldt: wie zich vergist, eindigt in de muur of op de grasmat. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)


De meest bekende bocht op dit circuit is verweven met de historie van de koningsklasse. Ze noemen die: ‘Wall of Champions’. Niet toevallig natuurlijk. Zo eindigden in 1999 meerdere wereldkampioenen uit die periode in de muur. Bijvoorbeeld Damon Hill, maar ook Michael Schumacher, evenals thuisheld Jacques Villeneuve. 

Over Villeneuve gesproken. In het bijzonder: Gilles. Het Canadese Circuit is vernoemd naar de vader van Jacques, Gilles. Hij was een zeer populaire coureur die in 1982 bij de Belgische GP op Zolder om het leven kwam in zijn Ferrari. 

De meest succesvolle coureurs bij de Canadese GP op Circuit Gilles Villeneuve zijn Michael Schumacher en Lewis Hamilton. Beide wonnen hier maar liefst zeven Grands Prix. In opzicht van de meeste overwinningen gaat de eer naar Ferrari (11), gevolgd door McLaren (9) en Williams (7). 

Lokale ‘bewoners’ die de Grand Prix van Canada liever niet zien terugkomen…

Waar je in Singapore heel af en toe een verdwaalde hagedis op het circuit ziet, zijn het in dit bekende park van Montreal vooral de bosmarmotten die in het raceweekend het tijdelijke circuit kruisen. Minstens één arm beestje moest zo een oversteek met zijn leven bekopen. Tijdens een vrije training eindigde het dier onder de wielen van toenmalig Haas-coureur Romain Grosjean. 

Foto: Red Bull Contentpool.