Het EK komt eraan en dat betekent ook dat we weer met z’n alle de welbekende EK-pool gaan invullen. Wij geven je een aantal tips waarmee jij een goede kans maakt om de EK-pool van je vrienden te winnen. Word jij de nieuwe koning?

Het economenvakblad ‘Economisch Statische Berichten’ maakte een aantal jaar geleden een berekening waarmee je de grootste kans hebt om de EK-pool te winnen. Hierin staat precies wat je moet invullen om de beste voorspeller van je vrienden te worden. Doe jezelf dus een voordeel en vul de EK-pool om onderstaande manier in:

EK-Pool op basis van doelpunten in einduitslag winnen

De meeste pools werken op basis van de gescoorde doelpunten van de teams. Stel dat je 2-0 hebt voorspeld en dat de uitslag 3-0 wordt, krijg je alsnog punten voor de goed voorspelde ‘0’ doelpunten. Je kunt in dit soort pools dus het beste zoveel mogelijk wedstrijden met in ieder geval één ‘0’ invullen. Deze score komt namelijk in 36% van de gevallen voor. 29% van alle wedstrijden eindigt met een ‘1’ in de einduitslag.

tips om ek-pool te winnen

EK-pool op basis van winst, gelijkspel of verlies

Niet alle pools kun je winnen door alleen het aantal doelpunten in de wedstrijden goed te hebben. Je hebt namelijk ook pools waarbij je de uitslag of winnaar goed moet hebben voor punten. Hierbij moet je zo min mogelijk ‘0-0’ invullen. Deze score komt namelijk slechts in 10% van de wedstrijden voor. 2-0 (19%) en 1-0 (18%) zijn de meest voorkomende scores. Nu moet je alleen nog voorspellen welke van de twee landen met deze score wint, dus daar moet je nog even goed voor gaan zitten.

Speel veilig in de knock-outfase

Na de poulefase gaat het toernooi pas echt beginnen. Om de EK-pool te winnen, kun je in deze fase van het toernooi het beste op safe spelen. Het is namelijk vaak voorgekomen dat de ‘underdog’ een grote favoriet eruit kegelt. De kenners raden dus een score van 0-0 aan (maar statistisch valt dit dus tegen). Wissel deze af met andere lage scores zoals 0-1, 1-1, of 1-0. Is dit te simpel voor je? Bekijk dan de statistiek ‘scorend vermogen’ van de desbetreffende landen en baseer daar je voorspelling op.